L’Ajuntament de Barcelona vol posar fi a l’assentament ubicat als porxos posteriors de l’edifici del Canòdrom que ocasiona problemes de convivència i insalubritat a l’entorn. Per això, ha establert un full de ruta amb dues accions principals. D’una banda, el consistori ha iniciat la via judicial per recuperar l’espai patrimonial i, de l’altra, ha incrementat la neteja i la vigilància policial de la zona.

Aquest dimecres es va fer una intervenció més intensiva amb la retirada del material acumulat per la gent que hi vivia. Segons testimonis, equips de neteja acompanyats per la Guàrdia Urbana els van fer recollir les pertinences més personals i han alliberat l’espai. Segons l’Ajuntament, a les persones que han estat desallotjades ja se’ls havia avisat amb anterioritat i han rebutjat qualsevol servei i allotjament.

Intervenció de neteja i Guàrdia Urbana feta dimecres

Problemes d’insalubritat i baralles

Els porxos s’han convertit en aixopluc de diverses persones que dormen al ras des de l’inici de les obres de la plaça del Canòdrom. Van començar sent-ne un parell i els darrers mesos han arribat a ser-ne una dotzena. Segons denuncia el veïnat, ocasionen moltes molèsties de soroll i insalubritat als veïns que viuen just al davant, al carrer de la Riera d’Horta. “Des de baralles entre ells, posar-se a cridar a les tres de la matinada, practicar sexe nit i dia al carrer o orinar al carrer”, descriu en Rubén Palomar, veí del Canòdrom.

El veïnat explica que hi tenien tot tipus de mobiliari com matalassos, tauletes de nit o, fins i tot, quadres. Per això, veure la vorera neta diuen que era impensable.

El porxo posterior del Canòdrom després de l’actuació municipal

Un assentament des del 2018

Veïns i botiguers estan farts d’aquesta reiteració de sensellarisme a l’entorn del Canòdrom perquè la pateixen des de fa anys. El primer grup a assentar-se es va posar a les escales de sortida d’emergència del Canòdrom, a la cantonada del carrer de la Riera d’Horta amb Concepció Arenal sobre el 2018. El juliol del 2019 es va decidir desallotjar l’espai i tancar-lo.

Des de llavors, diuen els veïns, el grup s’ha anat movent per la zona i, fins que van començar les obres, es van establir als porxos de la part de davant del Canòdrom. “Espero que després de tants anys, hàgim aconseguit que això arribi a la fi”, celebra la Carmen España, botiguera del carrer de la Riera d’Horta.