casa destruïda Gaza

El comissionat de Relacions Internacionals i Promoció de Ciutat, Pau Solanila, ha mantingut aquest dimarts una trobada amb la directora general de l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA) a Espanya, Raquel Martí. Durant la trobada, el comissionat ha assegurat que Barcelona doblarà l’aportació econòmica ordinària que fa a la UNRWA, passant de 90.000 a 190.000 euros anuals.

D’altra banda, també es tornaran a activar els fons d’emergència extraordinària al llarg del 2024 per poder atendre la situació extrema que viu la població palestina. En l’actualitat, es troba en marxa el projecte per la distribució de productes alimentaris bàsics al qual l’Ajuntament de Barcelona ha aportat 300.000 euros, cofinançat amb la UNWRA, que n’aporta 300.000 més. Al llarg dels 10 mesos de la intervenció s’espera poder arribar a prop de 20.600 persones. Aquesta iniciativa es va finançar a través les subvencions extraordinàries d’acció humanitària i emergències.

L’Ajuntament de Barcelona finança projectes a Gaza des del 1999

L’Ajuntament de Barcelona, en el marc dels diferents plans directors de cooperació, finança i dona suport tant a projectes de desenvolupament com d‘ajut humanitari a la Franja de Gaza des del 1999. La major part dels projectes finançats es fan a través d’ONG locals i bàsicament tracten de formació i millora de serveis d’atenció sanitària i psicosocial, es treballa amb Metges del Món, CREART i també la UNRWA. Cap d’aquests projectes preveu un finançament directe ni indirecte de les institucions governamentals a Gaza, i tots són auditats segons el marc legal vigent.

Barcelona també ha dut a terme de manera continuada activitats de cooperació directa amb l’Ajuntament de Gaza, aquests intercanvis són tècnics i de coneixement, i no impliquen cap transferència de fons ni de cap material a la Franja de Gaza. En la crisi humanitària actual a la Franja de Gaza els fons destinats per l’Ajuntament de Barcelona a cobrir necessitats bàsiques de la població civil es vehiculen a través de Nacions Unides (UNRWA) i la Mitja Lluna Roja (Creu Roja), ambdues amb estrictes protocols d’accés a les víctimes civils, de seguretat i de neutralitat en el conflicte.