L’Ajuntament de Barcelona rebutja acollir la Copa Amèrica el 2026. Ho ha confirmat el tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, en una entrevista a RAC 1. Valls ha valorat el llegat que l’esdeveniment ha deixat a la ciutat, però creu que no aporta res allargar-ho fins al 26. “No aporta res fer una nova inversió de recursos públics”. En una compareixença posterior davant dels mitjans a l’Ajuntament de Barcelona, Valls ha recordat que la Copa Amèrica “és un esdeveniment que es va plantejar única i exclusivament per el 2020-24” i que per tant “no té sentit seguir més enllà”. Ha afegit que “Barcelona és molt atractiva, és una ciutat global que té altres opcions” i que ara els esforços se centraran en el Tour de França o en la capitalitat mundial de l’arquitectura.

Una “desconnexió amistosa”

El tinent d’alcaldia també ha assegurat que “la desconnexió amb els organitzadors ha estat amistosa. Els dos hem acomplert els nostres objectius”. A RAC1, Valls ha explicat quela decisió es va prendre aquest dimarts i que la va comunicar Grant Dalton, director general de la Copa Amèrica, qui, afirma, no es va sorprendre. “Una altra cosa és que una decisió com aquesta ell també l’ha de gestionar. Ells sí que volien continuar [a la ciutat]”, ha explicat.

Aquest dimarts, el Team New Zealand, guanyador de la 37a edició i, per tant, l’equip que decideix la seu de la 38a Copa Amèrica, ha emès un comunicat en què explica que vol expandir la competició i que és difícil ampliar el nombre d’equips amb l’espai per a infraestructures disponible a Barcelona.

54 milions d’euros públics

Entre totes les administracions, segons ha confirmat Valls, s’han aportat 54 milions d’euros per a la prova esportiva —10 milions l’Ajuntament— i ha assegurat que ara, Ajuntament, Generalitat i Govern de l’Estat, s’han posat d’acord a no invertir-hi més diners. Malgrat tot, Jordi Valls ha valorat positivament l’impacte que ha tingut la Copa Amèrica a la ciutat. Creu que s’han aconseguit els objectius que s’havien marcat i ha destacat les inversions a l’entorn del litoral i el reforç de la imatge de Barcelona. En total, afirma, la prova ha atret 2,5 milions de visitants i encara es desconeixen les dades de l’audiència de les regates.

Valls també ha confirmat que l’impacte econòmic real es coneixerà quan s’analitzin tots els informes: “Hem de fer-ne la valoració encara” i ha confirmat que la UB en farà un estudi. En aquest sentit ha dit que “facilitaran tota la informació”, en cas que se sol·liciti una auditoria. Pel que fa a l’acceptació de la ciutadania, explica: “Malgrat que hi ha gent que s’ha manifestat en contra de la Copa, hi ha hagut actes on hi ha hagut 60.000 persones. El dic de recer ha estat un èxit”.