L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per votació un pacte que estableix un “cordó democràtic” contra l’extrema dreta, actualment representada al consistori per Vox. La votació, que s’ha fet a proposta de Barcelona en Comú, s’ha fet a la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior que s’ha celebrat aquest dimecres. Hi han votat a favor tots els grups excepte Vox i PP. De fet, ja havia estat en aquesta mateixa comissió que, al setembre, els grups havien acordat que es faria aquest pacte però calia consensuar-lo.

L’acord assolit té com a objectiu que l’Ajuntament de Barcelona sigui una institució “lliure de discursos d’odi i on no hi tinguin lloc el racisme ni les discriminacions de cap tipus”. Per això, es proposen mesures concretes, entre les quals hi ha impedir la presència dels partits d’extrema dreta a la presidència dels consells dels districtes, a les comissions dels consells municipals o a les comissions d’estudi o d’investigació que es puguin posar en marxa.

Per la regidora de Barcelona en Comú, Jess Gonzàlez, es tracta de “tenir un Ajuntament encara més compromès amb la democràcia, els drets humans i les diversitats”. Per part de Vox, en canvi, el president del Grup Municipal, Gonzálo de Oro, considera que “és una proposta populista que només busca assenyalar-nos” i ha titllat l’acord de “delirant i totalitari”.

No normalitzar l’acció política

També es preveu, amb l’objectiu de “no normalitzar ni legitimar l’acció política de les formacions d’extrema dreta”, no subscriure cap iniciativa d’impuls i control amb aquests partits i evitar que prosperin les seves iniciatives. A més, el document també recull el canvi de regles, que ja es va aprovar al novembre, que permet que les declaracions institucionals necessitin només d’una majoria qualificada i no unanimitat com fins ara. Així, cap formació podà vetar l’aprovació de declaracions que siguin a favor dels drets humans, la no-discriminació, la pau i la convivència.

Altres punts que recull l’acord són no convocar les formacions d’extrema dreta a les trobades de treball que s’organitzin amb entitats o comprometre’s a participar de manera “activa i conjunta” en commemoracions institucionals com la de les víctimes de l’Holocaust o la del Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial.