L’arribada de la primera onada de calor de l’any ha avançat dos dies l’activació del pla de refugis climàtics de l’Ajuntament de Barcelona, prevista per al dia 15 de juny. Són parcs amb ombra i equipaments com museus o biblioteques que ofereixen confort tèrmic, aigua i descans a la ciutadania. Segons fonts municipals, la calor ocasiona 150 morts anuals. Per això, la iniciativa ve acompanyada d’una campanya d’informació destinada als col·lectius vulnerables.

Fa dos anys que la xarxa de refugis climàtics es posa a disposició de la ciutadania i estarà activa fins al 15 de setembre. En total són 197 espais, 42 més que l’any passat. Estan senyalitzats perquè la ciutadania pugui identificar-los. Majoritàriament, es tracta d’equipaments municipals accessibles, segurs i que disposen de fonts d’aigua i seients, que mantindran els seus usos però que també podran ser utilitzats pels veïns combatre les altes temperatures.

Un 95 % dels veïns tenen un refugi climàtic a 10 minuts de casa

Segons dades de l’Ajuntament, el 53 % dels veïns tenen un refugi climàtic a cinc minuts a peu de casa els dies laborables d’estiu i un 31 % els festius. Si ampliem el marge a 10 minuts, el percentatge puja a un 95 % entre setmana i a un 75 %, per exemple, un diumenge d’agost. L’objectiu de l’equip de govern és que el 100 % de la ciutadania tingui un refugi climàtic a 10 minuts de casa i, ja de cara a l’any vinent, treballar per poder activar els refugis climàtics també en episodis de calor fora del període estival. Segons explica el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, la intenció del consistori és “poder anticipar les obertures” i, si cal, anar “equipament a equipament” per poder donar les garanties necessàries, sobretot en aquells amb activitat lectiva.

Les biblioteques, el refugi climàtic més ben valorat

Els refugis climàtics més ben valorats pels usuaris són les biblioteques, seguides dels equipaments de proximitat dels districtes, els centres esportius i els museus. Així ho descriu un estudi elaborat l’any passat per l’Ajuntament, que també va impulsar una consulta participativa per recollir propostes de cara a planificar l’ampliació del servei aquest 2022.

Comparteix a: