L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat en una entrevista a TV3 que “no hi ha cap condició per plantejar un referèndum a curt termini“. Colau ho ha dit quan queden dues setmanes perquè es reuneixi la taula de diàleg entre el govern de la Generalitat i el de l’Estat. Tot i admetre que “el problema polític algun dia s’haurà d’abordar i d’alguna manera s’haurà de votar“, la líder dels comuns a Barcelona ha descartat que ara sigui moment de fer un nou referèndum sobre la independència de Catalunya.

“Menys grandiloqüència, menys promeses incomplertes i més treballar pas a pas per trobar punts d’acord per avançar”, ha demanat Colau als partits independentistes. L’alcaldessa ha afegit que després de la pandèmia i la crisi climàtica “la gent ja no està per ‘tonteries’” i ha instat els independentistes que “quan es comuniqui alguna cosa sigui perquè es pugui avançar”.

Després de l’entrevista, Colau ha matisat les paraules sobre el referèndum. En un comunicat, ha apuntat que “el concepte ‘tonteries’ en cap cas es referia al referèndum en si“, sinó que l’ha usat en referència a “fer polèmiques amb temes menors com si Pedro Sánchez va o no va a una reunió”. En aquest sentit, Colau ha insistit que la posició dels comuns en aquesta qüestió “sempre ha estat la mateixa: avançar cap a un referèndum pactat i acordat“.

Per Artadi, un “insult a la ciutadania”

La presidenta de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, creu que Ada Colau vol “tapar la gestió nefasta” de la capital catalana “referint-se al dret a l’autodeterminació com a tonteries”. A més, Artadi ha assegurat que les declaracions “són insultants per a la ciutadania“. “Són unes declaracions que fa després de degradar Barcelona i d’estar perdent el control sobre els actes d’incivisme de Barcelona”, ha carregat Artadi. La presidenta del grup municipal ha qualificat les afirmacions de “molt decebedores”.

Més enllà d’Artadi, la portaveu d’ERC al Parlament, Marta Vilalta, també ha respost les paraules de Colau: “No estem parlant de ‘tonteries’, com diuen algunes“. En aquest sentit, Vilalta ha demanat “canalitzar la força” de la manifestació de la diada d’enguany cap a la taula de diàleg. Des del PSC, el diputat Ferran Pedret ha donat la “benvinguda” a Colau per haver mostrat una posició “més propera al socialisme”, després que hagi afirmat que no veu cap condició per plantejar ara un referèndum.