Aconseguir la unitat del Parlament contra la sentència no ha estat pas un feina fàcil. I per això, finalment, la iniciativa ha vingut del mateix president. La proposta de José Montilla ha rebut els vots favorables de Convergència i Unió, PSC, Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya Verds. En el text, José Montilla ha expressat el rebuig a la sentència i ha proposat com a resolució el preàmbul de l'Estatut, on es defineix Catalunya com a nació. JOSÉ MONTILLA, president de la Generalitat "Aquesta és la meva proposta. Estic segur que no hi ha res que representi millor el sentiment del nostre poble i que pugui concitar més consens". Recordem que el Constitucional va negar valor jurídic a l'Estatut. Per Esquerra Republicana i Convergència i Unió la proposta es queda curta però s'han volgut sumar a la unitat. Com també ho han fet els ecosocialistes. ARTUR MAS, president de CIU "És un sí per dir com a mínim en aquest mínim denominador, en aquests tres comuns: som una nació, tenim una cultura pròpia tenim una llengua pròpia i un conjunt d'aspiracions d'autogovern en aquest denominador comú ens hi apuntem". JOAN PUIGCERCÓS, president d'ERC "Aquest és un estat que no respectarà mai Catalunya. La política o la fas o te la fan. L'estat o el fas o te'l fan. I aquest estat que ens han fet no és el nostre no és el desitjable. No ens permet avançar". JAUME BOSCH, ICV-EUiA "És una desautorització democràtica del tc perquè avui ens reafirmem que som una nació que era la primera part del lema de la manifestació del 10 de juny". PP i Ciutadans, com era de preveure, hi han votat en contra. DOLORS MONTSERRAT, PP "No aconseguirà tapar tota la seva incompetència allargant aquest debat estèril sobre com respondre a una sentència només hi ha una resposta complir-la". ALBERT RIVERA, Ciutadans "Aquell dilluns fatídic vostè va decidir saltar i no sé si ho va decidir sol o algú el va empènyer. es va tirar al buit però sense paracaigudes". La resolució del Parlament però, no es presentarà en el debat de política general del Congrés dels Diputats que es repren dimarts vinent. La unitat finalment s'ha pactat fora de temps.

La proposta de resolució l’ha presentada, finalment, el mateix president de la Generalitat, José Montilla, tal com li ha demanat aquest matí el líder de l’oposició, Artur Mas. ICV-EUiA ha signat el registre de la proposta juntament amb el PSC. CiU i ERC no han signat la resolució com a pròpia perquè asseguren que es queda curta, però li han donat suport.

Als vots en contra dels parlamentaris del PP i C’s s’ha acabat sumant, per diferents raons, el d’Agustí López, diputat de CiU per Lleida.