Youssef El Maimouni acaba de publicar ‘Nadie salva a las rosas’, la segona entrega d’una trilogia entorn de la discriminació. En aquest cas, una novel·la negra que ressegueix la història d’una noia trans d’origen marroquí que viu a Barcelona i apareix brutalment assassinada. És un dels títols que formen part del programa de la 18a edició de la trobada literària BCNegra, que se celebrarà la segona setmana de febrer.

El Maimouni ha explicat al ‘Plaça Tísner’ que “molts dels joves que apareixen a la novel·la pateixen el que es coneix com la síndrome d’Ulisses. Es tracta de l’estrès que pateixen els migrants quan arriben a la “destinació desitjada” i descobreixen que no és com se l’havien imaginat: “Això els provoca una crisi d’identitat i un sentiment de fracàs“.

De Barcelona a Tànger i a Casablanca

La protagonista de la novel·la, explica El Maimouni, és la Rihanna, “amiga de les seves amigues però que no tolera les injustícies, i això fa que tregui el seu caràcter”. A més, diu, ha de patir molt la discriminació per la seva condició sexual i per ser migrant: “L’orientació sexual al final és un tret que un no pot escollir… quan neixes a certes comunitats ja estàs marcat per tota la vida”.

La història passa bàsicament a Barcelona però també al Marroc. És allà on la protagonista viatja de Tànger a Casablanca i “descobreix tot el que l’espera”. Per El Maimouni, es tracta de les dues ciutats més importants del país però amb un perfil molt diferent. Si Tànger ha estat històricament una ciutat gresol de cultures, “ara és encara molt conservadora”. En canvi, a Casablanca comença a sorgir un moviment cultural queer, encara minoritari.

L’entrevista sencera al ‘Plaça Tísner’