És capaç d’escriure fins a “més de 100 caràcters en un espai com el d’una ungla“, aproximadament un centímetre quadrat, dins dels seus microllibres de ceràmica. De fet, per apreciar bé l’obra de Wang Zhiwen es recomana fer servir una lupa.

La cal·ligrafia és Patrimoni Cultural de la Humanitat igual que l’arquitectura de Gaudí”
Wang Zhiwen

L’artista xinès, de visita a Barcelona, ha ofert una petita mostra dels seus treballs al Reial Cercle Artístic. Segons ha explicat al programa ‘Plaça Tísner’, “la cal·ligrafia és Patrimoni Cultural de la Humanitat igual que l’arquitectura de Gaudí”, de qui es declara admirador.

Zhiwen explica que els microllibres de ceràmica reuneixen quatre habilitats en una sola obra artística: “pintura, poesia, cal·ligrafia i ceràmica“. “La concentració i tenir una bona vista també són importants”, adverteix.

La tècnica mil·lenària que utilitza sorgeix de la província de Guangdong i és hereva d’una llarga història que es remunta a la Dinastia Quing, l’últim imperi xinès. Les seves peces són considerades com un Patrimoni Cultural Immaterial Nacional i s’ofereixen als polítics o celebritats que visiten la Xina com a regal institucional.

Més de 50 guardons i felicitació personal de Xi Jinping

L’artista ha guanyat més de 50 premis al seu país, entre els quals destaca especialment el guardó que reconeix les Deu Grans Habilitats més Populars de la Xina. I és que, assegura, fins i tot va felicitar-lo el president xinès, Xi Jinping, en persona.

Ambaixador dels drets de la propietat intel·lectual i enviat cultural dels Estats Units, és també professor en universitats com les de Shantou i de Jingdezhen o del Guandong Craftsman Collage. Al currículum de Wang Zhiwen, a més, trobem que és investigador d’art ceràmic i d’estudis culturals avançats. Avisa que, actualment, és l’únic que fa aquest tipus de microllibres de ceràmica, però diu que té 10 deixebles que preservaran la tècnica.

Concert al Palau de la Música pels 50 anys de relacions diplomàtiques amb la Xina
Entre d’altres, l’orquestra Franz Schubert Filharmonia, dirigida per Tomàs Grau, interpreta peces xineses com l’Obertura Sinfònica Número 1 o la Dansa dels Yao

Firma al llibre d’honor del Reial Cercle Artístic

Ha exposat al Museu Nacional de la Xina, el Museu del Palau o el Gran Saló del Poble de Pequín. També a la Seu de les Nacions Unides, els Estats Units, el Canadà i fins a 60 països, inclosos alguns d’europeus. En la seva visita a Barcelona, ha participant en un intercanvi cultural al Reial Cercle Artístic en què ha fet una demostració del seu art i ha firmat al llibre d’honor de l’entitat.