Des de la seva obertura fa dos mesos, el desembre de 2023, l’exposició “WOW” del Centre Martorell d’Exposicions ha rebut gairebé 12.000 visitants. El títol fa referència “a la sensació que tens quan entres aquí” afirma el director del Centre Martorell d’Exposicions, Carles Lalueza, a un equip del ‘Plaça Tísner‘. “Hi ha una sèrie d’innovacions que acosten la mostra a un vessant artístic i tècnic” impressionant, en el sentit que “et sembla impossible que aquests animals s’aguantin enlaire“.
Els animals naturalitzats són peces essencials dels museus de ciències naturals, “WOW” exposa les pells naturalitzades del taxidermista i escultor Antonio Pérez, del Parc de les Ciències de Granada. Zebres, nyus, lleons, cérvols i un conjunt de cabres salvatges que causa admiració. Algunes de les composicions s’aguanten sobre peanyes que pesen més d’una tona.
A ‘WOW’ veiem una sèrie de comportaments que en un museu normal no podríem mostrar”
L’animal en el seu entorn natural
Els conjunts permeten imaginar-se l’animal en el seu entorn. No són estàtics. Algunes són escenes de lluita, en d’altres veiem com els herbívors fugen dels seus depredadors. A més, les postures no estan imaginades sinó que “reflecteixen l’etologia en el món natural“.
És una exposició que, segons explica el director del Martorell, permet veure la magnitud d’un animal com la girafa, que pot arribar a fer més de quatre metres d’alçada (i que seria impossible exhibir al museu blau) i afegeix: “Veiem tota una sèrie de comportaments que en un museu normal no podríem mostrar“.
Aquí mostrem les possibilitats extremes de la taxidèrmia del s. XXI”
“Estem en un procés de reformulació dels museus de ciències naturals i probablement de la taxidèrmia en general”, afirma Lalueza, i apunta que en un futur es farà segurament amb animals de pells sintètiques. De moment, al Martorell es mostren “les possibilitats extremes dels museus al segle XXI”, i aclareix que tots els animals de l’exposició han mort o bé per causes naturals o com a resultat del control cinegètic.
Del cotó al polietilè
La taxidèrmia (o pell naturalitzada) té una finalitat estètica o expositiva, explica Jessica Martínez, preparadora zoològica del Museu de Ciències Naturals de Barcelona: “Els animals es preparen en posició anatòmica, normalment sobre una peanya”. El farcit ha anat variant al llarg del temps, “des de cotó, llana, palla o encenalls de fusta” als seus inicis, fins a l’ús actual de materials inerts, com el polietilè “que no haurien de donar problemes de conservació de la peça”.
Martínez reconeix que, en el passat, a les taxidèrmies se’ls donava una expressió “massa artificial” que no es corresponia amb les seves posicions anatòmiques a la natura, tot el contrari que les propostes que es fan actualment. La preparadora zoològica admet que les de l’exposició “WOW” són dignes d’admirar, i que algun dia li agradaria arribar a fer aquest tipus de preparacions perquè “són meravelloses”.