El 10 de novembre del 2019 va entrar per primera vegada al Parlament espanyol la ultradreta. Aquest fet, “va emprenyar molt” el Miquel Gorriz, que va decidir portar a escena ‘Instruccions per fer-se feixista’. Es tracta d’una adaptació del dramaturg Sergi Pompermaier de l’assaig homònim de la italiana Michela Murgia. Per Gorriz, segons ha dit al ‘Plaça Tísner‘, el feixisme és “un mètode que es pot aprendre“.

Democràcia vs. feixisme

L’actriu Mercè Arànega és qui defensa sobre l’escenari un monòleg “irònic i provocador que és com un minicurset que aconsegueix en una hora fer-te feixista“. Un espectacle que interpel·la directament amb el públic i que comença amb una frase per reflexionar: “Ser demòcrata és molt cansat, molt, i molt desagraït. En canvi, ser feixista, és molt més fàcil“.

Gorriz ha explicat que el text defensa la idea que “la democràcia és un projecte, no és una realitat tancada. I que, per tant, s’ha d’anar treballant per aconseguir-la”. I en aquesta societat, ha dit, “domina la llei del mínim esforç“. A l’altre extrem, hi ha el feixisme, que “és tan bàsic, que és molt fàcil entrar-hi i fins i tot combregar-hi“.

Mètode o ideologia?

Miquel Gorriz ha defensat que el feixisme més que una ideologia és un mètode. Per tant, “podem entendre com funciona i d’aquesta manera intentar desarticular-lo“. Qüestionat sobre si l’obra dona resposta a la pregunta “què he de fer davant d’un fatxa?“, el director ha estat clar: “Com acostuma a passar en el teatre, no dona solucions, però explica com funciona“.

Per això ha fet una crida als polítics del país, però també als tertulians i periodistes a fer més pedagogia. “S’hauria de desemmascarar els feixistes que tenen presència pública”, ha dit. I en aquest sentit ha considerat aquesta obra com un bon manual per saber “el que no s’ha de fer perquè és moralment condemnable“.

Una proposta del Grec

En paraules de Gorriz, es tracta d’un text contradictori perquè és un discurs amb “una alta dosi d’humor i molt mala llet”. I ha assegurat que bona part del públic, després de riure molt, li ha confessat “sentir vergonya de riure d’aquest tema“. ‘Instruccions per fer-se feixista’, una proposta teatral que podeu veure fins al 13 d’agost a La Villarroel en el marc de la programació del Grec Festival de Barcelona.

El “mosaic” de Miquel Gorriz

  • Un gènere musical: l’òpera. En Miquel ha compaginat la direcció d’espectacles teatrals amb operístics. Des de fa més de 20 anys és director adjunt de l’Escola d’Òpera de Sabadell. 
  • Un dramaturg: Samuel Beckett. En Miquel n’admira la capacitat d’aconseguir el difícil equilibri entre el silenci i la paraula.  
  • Un mestre: José Sanchis Sinisterra. Amb ell en Miquel es va formar i va debutar com a actor. Va ser el 1986 com a membre de la companyia Teatro Fronterizo amb l’obra ‘Ñaque o de piojos y actores’. 
  • Una data: el 10 de novembre del 2019. És el dia que es van celebrar les últimes eleccions generals. Van suposar l’entrada al Parlament espanyol de la ultradreta, fet que va empènyer en Miquel a portar a escena ‘Instruccions per fer-se feixista’, del que parla en aquesta entrevista.  
  • Una escriptora: Michela Murgia. És l’autora de l’assaig en què es basa el muntatge que en Miquel dirigeix aquests dies a La Villarroel. Una veu combativa, d’esquerres, feminista i independentista que combina la literatura amb l’activisme. 
  • Una plaça: la plaça Vella de Terrassa, ciutat on va néixer en Miquel. Li agrada recordar la intensa vida artística que es va generar entorn d’aquest espai als anys 80.  

L’entrevista sencera, al ‘Plaça Tísner’