El cantant i compositor de jazz Anthus presenta el seu nou treball, ‘LOVE!‘, un homenatge al cantant i pianista afroamericà Nat King Cole, un passeig per les composicions d’aquest “crooner” dels anys 50 que va seduir el món sencer. Però ‘LOVE!’ també és, segons ha dit Anthus a ‘Plaça Tísner‘, un crit d’alerta per una societat més intransigent amb “l’arribada de l’extrema dreta“.

Per Anthus “estem vivint un moment difícil” tant en el vessant social com cultural, en què l’amor es posa en qüestió. Per això, diu, ha escrit el títol del disc “amb majúscules i punt d’admiració“. S’ha lamentat que l’homofòbia encara estigui molt present i que, quan torna a casa, el que vol és “sentir-se lliure, no valent“. I a escala cultural, ha lamentat que en ajuntaments en què governa l’extrema dreta “s’estiguin anul·lant concerts i censurant llibres“.

Homenatge a Nat King Cole

“Amor (‘LOVE!’) era el sentiment que Nat King Cole posava a les seves cançons a l’hora de cantar”, ha explicat Anthus. Uns temes romàntics però que també tenien un caràcter reivindicatiu per “les moltes amenaces de mort que havia rebut només pel seu color de pell“. Un homenatge que Anthus ha gravat amb aroma de swing, jazz llatí i balades, transitant entre l’estil clàssic i el modern.

I ho ha fet acompanyat de quatre músics de renom de l’esfera del jazz català: Irene Reig, al saxo i la flauta; Néstor Giménez, al piano; David Mengual, al contrabaix i Andreu Moreno, a la bateria. Uns músics que s’han implicat en el projecte fins al punt d’arranjar cada un algun dels temes del disc. Una gravació amb cançons de Nat King Cole molt conegudes, però en què també n’hi ha de menys populars.

Presentació de ‘LOVE!’

Per poder escoltar en directe Anthus hi haurà una bona oportunitat aquest divendres, 14 de juliol, a les vuit del vespre a la plaça de Masadas, a la Sagrera. Serà en el marc del cicle Jazz a la Fresca i serà gratuït. Tot i això, Anthus ha recordat que a la presentació de ‘LOVE!’ no tothom hi és benvingut, fent referència a totes les persones “que no respecten els nostres drets socials i culturals”.

El “mosaic” de l’Anthus

  • Un disc: ‘Lady in Satin’, de Billie Holiday. Amb aquest àlbum es va decidir per dedicar-se al món jazz.
  • Una ciutat: Dublín. A la capital d’Irlanda es va llicenciar com a músic de jazz i va destacar per la veu i el seu art compositiu.
  • Una afició: la fotografia. Sempre surt de casa amb una càmera analògica per prendre imatges en blanc i negre.
  • Un record: el tocadisc de la seva àvia. Quan tenia vuit anys li va començar a posar els primers discos de jazz.
  • Un lloc al món: el Mediterrani. Les seves cançons s’inspiren en la seva Sicília natal, però també en Barcelona i el Mediterrani.
  • Una plaça: la plaça de Tetuan. L’Anthus hi va conèixer la seva parella, a qui també dedica totes les lletres del seu últim projecte ‘LOVE!’.

L’entrevista sencera, al ‘Plaça Tísner’