La revista en línia ‘Serielizados‘ col·labora amb el ‘Plaça Tísner‘ recomanant cada setmana sèries destacades. En aquest cas, Guillem F. Marí, director editorial de la revista, i Alba Pascual Sen, redactora en cap, ens seleccionen les que per a ells són les cinc millors estrenes del segon trimestre d’aquest any. Són les següents: ‘Mi reno de peluche’, ‘Sugar’, ‘Mr Bates contra Correos’, ‘El caso del Sambre’ i ‘Fallout’.

‘Mi reno de peluche’ [2024]

Richard Gadd

Es tracta de la història personal del comediant escocès Richard Gadd, que també exerceix com a creador i protagonista de la sèrie. Ens explica la seva experiència amb una assetjadora que pràcticament li va arruïnar la vida. Ens enganxem des del primer episodi (són 7 de 30 min), ja que l’assetjadora en qüestió, Martha Scott (interpretada per una meravellosa Jessica Gunning), se’ns presenta des de l’inici.

Una dona de mitjana edat emocionalment fràgil aprecia l’amabilitat que li mostra Donny Dunn, un comediant que en hores baixes li ofereix una beguda gratis en el bar on treballa.  Aquest acte de bondat desinteressat desferma una obsessió malaltissa que durarà més de dos anys. Una brutal, visceral i dolorosa exploració sobre la identitat, la identitat sexual, l’obsessió, els abusos sexuals, les drogues, la fama i l’empatia; que en cap moment busca redimir el seu protagonista, sinó mostrar les conseqüències dels seus propis actes i circumstàncies.

Netflix

‘Sugar’ [2024]

Mark Protosevich

Estem davant d’una història detectivesca; en podríem dir un “neo-noir” però directament ja en podríem dir un “neo-neo-noir”, en què Colin Farrell interpreta un detectiu privat a Los Angeles actual que sembla sortit directament de les pel·lícules clàssiques de Hollywood de cinema negre. ‘Sugar’ (que és el cognom el protagonista) és doncs una visió contemporània i única d’aquest gènere.  

La història és la del John Sugar, un detectiu privat que investiga la misteriosa desaparició d’Olivia Siegel, la neta del llegendari productor de Hollywood Jonathan Siegel. Mentre Sugar intenta determinar què li va passar a Olivia, també desenterrarà els secrets de la família Siegel; alguns de molt recents i d’altres enterrats fa molt de temps. Detectiu obsessionat amb les pel·lícules clàssiques que justifica el seu comportament “d’antiga escola” en un món modern. La sèrie juga amb imatges antigues de films i d’arxiu per complementar un muntatge frenètic, ple de plans poc comuns i amb molt d’estil.

Apple TV+

‘Mr Bates contra Correos’ [2024]

James Strong

Aquesta sèrie ens mostra un dels escàndols més impactants de la història jurídica del Regne Unit: el de l’Oficina de Correus britànica, que va condemnar injustament centenars de ciutadans. Un d’ells és Alan Bates, protagonitzat per Toby Jones, a qui li canvia dràsticament la vida quan és forçat a tancar la seva oficina de correus acusant-lo de frau, robatori i falsedat comptable.

‘Mr Bates’ ens mostra d’una forma intel·ligent i emotiva aquest escàndol, i serveix com a recordatori que aquests fets —aparentment inversemblants, corporatius i cruels—, van succeir realment. Una acusació directa a l’arrogància burocràtica i a la coneguda reticència de les institucions a admetre i a rectificar els errors. Una lluita de David contra Goliat on els vencedors –curiosament– pertanyen a la classe treballadora.

Movistar Plus+

‘El caso del Sambre’ [2024]

Jean-Xavier de Lestrade

A finals dels anys 80, al nord de França, diverses dones van ser agredides sexualment a la mateixa carretera al costat del riu Sambre. Uns fets que no es van saber ni perseguir fins passats 30 anys i que es recullen en aquesta sèrie, juntament amb la posterior investigació i les repercussions que van haver-hi fins al començament de l’era ‘MeToo’.

Aquesta minisèrie de sis capítols esgarrifa i impressiona fins al final, i cada capítol se centra en un personatge que representa alguna de les peces del sistema que van anar fallant, culminant en el capítol centrat en el violador. Un exemple més que sovint, davant de casos reals, la ficció segueix sent més poderosa que el documental. Un repartiment estel·lar corona una sèrie imperdible.

Movistar Plus+

‘Fallout’ [2024]

Geneva Robertson-Dworet i Graham Wagner

Aquesta sèrie ens situa en un món postapocalíptic desolat després d’una tercera Guerra Mundial nuclear, en què una protagonista surt del seu refugi nuclear per retrobar-se amb el seu pare. Es tracta d’una adaptació de la sèrie de videojocs de rol ‘Fallout’ i que ha sabut respectar la rica iconografia pròpia del videojoc i portar-la a un terreny més “gamberro”.

Capitanejada per uns grans Walton Goggins i Elsa Purnell davant la càmera, i l’encert de Jonathan Nolan i Lisa Joy en la producció i els guions, la sèrie beu de tot el context dels videojocs per formar les seves pròpies històries i aconsegueix favorablement inculcar a la història la sensació que està veient un tros d’un món més ampli i ric, tant propi dels videojocs de món obert.

Prime Video