Aquest dijous arrenca el Festival Grec de Barcelona 2023. Una 47a edició que té com a novetat una doble inauguració. La primera serà, com sempre, al Teatre Grec, el 29 de juny. Tres dies més tard, el 2 de juliol, hi haurà la inauguració de ciutat. Es farà al passeig de Gràcia aprofitant que se’n celebren els 200 anys i serà gratuïta. El funàmbul francès Nathan Paulin travessarà el carrer per l’aire, sobre un cable d’acer.
“Un Grec més obert a la ciutat que mai”
Precisament, aquests actes oberts a tota la ciutat són els que ha destacat al ‘Plaça Tísner‘ el director, Cesc Casadesús. Per a ell, que dirigeix el festival des del 2017, el seu gran objectiu és fer el Grec el més popular possible. “Que tingui portes d’entrada per a gent molt diferent. Fins i tot per a aquells que no van mai al teatre”, ha resumit.
En aquesta línia, Casadesús ha explicat que la seva aposta en la part artística és “tensar la corda des del més extrem, el més nou, el més radical, fins al més popular i que la gent hi pugui accedir”. A més a més, ha destacat la importància que té barrejar les disciplines: “Si cada disciplina està tancada en si mateixa, ens empobreix“. Per al director del Grec, aquesta fusió i creativitat és “el segell de la ciutat de Barcelona“.
Un mes de propostes culturals a la ciutat
El Grec 2023 de Barcelona tindrà lloc al llarg de gairebé cinc setmanes, del 29 de juny al 30 de juliol. La programació del festival suma un total de 88 propostes entre teatre, música i arts escèniques. Serà una edició en què tindran un lloc destacat la creació artística col·lectiva i comunitària, sobretot el circ i les formacions corals.
El ‘mosaic’ de Cesc Casadesús
- Un escenari: el dels festivals que miren de connectar l’art amb la natura perquè promouen experiències escèniques belles i originals. Posa com a exemples el Panorama, a Olot; l’Eufònic, a les Terres de l’Ebre; el Dansàneu, a les valls d’Àneu, o l’Oerol, a l’illa de Terschelling, als Països Baixos.
- Una ciutat: Buenos Aires. La capital argentina és referent cultural de l’Amèrica Llatina i una de les que més teatres acull del món.
- Una inspiració: Pina Bausch. Tot i que són moltes les figures de la dansa que l’han captivat, fa especial menció a la ballarina, coreògrafa i directora alemanya per l’emoció que li van causar els seus primers espectacles.
- Un mestre: Peter Brook. Quan en Cesc estava al capdavant del Mercat de les Flors va coincidir-hi en un sopar i recorda com el va sorprendre que el prestigiós director d’escena anglès conegués el seu poble: l’Esquirol. Més tard, com a director del Grec, confessa la il·lusió de convidar-lo a participar en el festival.
- Un atribut: la curiositat. En Cesc considera que aquesta actitud ha de guiar tant la creació com l’experiència cultural. És un dels seus motors, que es podran veure reflectits en la programació del 47è Festival Grec de Barcelona, que ens ve a presentar.
- Una plaça: la major de Llançà. Li agrada perquè al centre hi ha un gran plataner que fa ombra i afavoreix que la gent s’hi estigui badant o xerrant.