La Casa dels Clàssics —espai que reivindica la vigència dels clàssics de tots els temps i els divulga en tots els llenguatges i formats possibles— presenta la quarta edició del Festival Clàssics, que tindrà lloc a diferents espais de la ciutat de Barcelona fins a finals de desembre. La seva programació sempre gira entorn d’un concepte, i aquest any és identitat i metamorfosi. Sira Abenoza González, directora d’aquest festival, s’ha acostat al ‘Plaça Tísner’ per explicar que descobrint la nostra identitat “podem entendre millor el present i el futur”. Tot això, diu Abenoza, fusionant l’art, la creació i el pensament per acostar els clàssics i la seva reflexió a tots els públics.

La Bernat Metge

El festival aprofita per celebrar l’inici del centenari de la Bernat Metge, que tindrà lloc entre la tardor del 2022 i la del 2023. És una de les col·leccions de clàssics grecs i llatins més completes i antigues del món. Sira Abenoza diu que els 100 anys d’aquesta col·lecció i el fet de viure dos anys de pandèmia han fet reflexionar La Casa dels Clàssics sobre el comportament humà. “Estem en un món globalitzat on és molt fàcil perdre la visió sobre nosaltres mateixos”. És per aquest motiu que han volgut convocar diferents artistes i pensadors per abordar una de les qüestions eternes i clau de l’art i el pensament: qui soc?, qui som?

La Veronal i literatura

Una de les propostes que recomana Sira Abenoza és la que porta la companyia de teatre La Veronal, que estrenarà ‘Three figures at the base’. El públic veurà una història que “converteix el mite de la transformació en un misteri, una litúrgia de la desorientació”. L’espectacle es podrà veure de l’1 al 4 de desembre a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Abenoza també recomana veure quatre espectacles literaris sobre quatre escriptores catalanes cabdals que han escrit sobre la identitat: Mercè Rodoreda, Víctor Català, Montserrat Roig i Maria Mercè Marçal.