‘Lejos de Louisiana’, de Luz Gabás, i ‘Historias de mujeres casadas’, de Cristina Campos, són les novel·les guanyadora i finalista del Premi Planeta 2022. Les dues escriptores han explicat al ‘Plaça Tísner’ els detalls dels seus llibres, tot just un mes després d’haver rebut el guardó. Gabás i Campos, tot i que no es coneixien fins fa poc, han admès que les seves històries tenen alguns temes en comú, com són “el desig, la recerca de la llibertat i les dificultats per arribar a ser lliures com a persones”.

Històries d’amor

El context de les dues novel·les, però, és completament diferent. Luz Gabás proposa una lectura sobre una història d’amor i aventura ambientada en l’època del colonialisme a Amèrica, i Cristina Campos ha escrit un relat contemporani que parla de la història dels matrimonis d’un grup d’amigues, amb alguna infidelitat. ‘Lejos de Louisiana’ i ‘Historias de mujeres casadas’ també coincideixen en els problemes als quals s’han d’enfrontar els protagonistes: “L’amor i la baralla permanent entre la passió i la raó”.

Escriptura i cinema

La primera novel·la de Luz Gabás, ‘Palmeras en la nieve’ (2012), es va convertir en un fenomen de vendes i, des de llavors, ha estat traduïda a diversos idiomes. L’adaptació al cinema del llibre va suposar un èxit rotund en taquilla i va aconseguir dos premis Goya. En el cas de Cristina Campos, treballa en el món audiovisual com a directora de càsting però es va formar com a guionista. De fet, ha estat nominada l’any 2022 a un Goya per l’adaptació del guió de la seva pròpia novel·la ‘Pan de limón con semillas de amapola’ (2018), el seu primer llibre publicat.

L’entrevista sencera al ‘Plaça Tísner’