Els treballadors del Bicing s’han concentrat aquest dimecres a les portes de la seu de B:SM —al carrer de Calàbria, 66— per reclamar una millora de les condicions econòmiques i laborals després del fracàs de la darrera reunió entre el Comitè d’Empresa i Pedalem (empresa concessionària del servei).

La plantilla està duent a terme una vaga indefinida que va engegar aquest dimarts. Des del sindicat de la CGT han explicat a betevé que el seguiment és “massiu” i arriba al 95 % en aquesta segona jornada. Segons el president del Comitè d’Empresa, Julio Moreno, la protesta afecta els usuaris que no poden trobar bicicletes en algunes estacions i que es troben amb vehicles a les estacions que estan espatllats. Moreno ha demanat a la primera tinenta d’alcaldia i presidenta de B:SM, Laia Bonet, que desencalli el conflicte entre l’empresa concessionària i la plantilla.

Tensió entre treballadors i empresa en el segon dia de vaga

Aquest dimecres la crispació entre les dues parts s’ha incrementat i el conflicte sembla, ara per ara, lluny de resoldre’s. Des del sindicat de la CGT han explicat a betevé que, a petició de l’empresa, alguns dels treballadors que no s’han sumat a l’aturada -i que habitualment es dediquen a la coordinació o la supervisió- han realitzat tasques d’un dels treballadors que està en vaga.

Des de Pedalem, empresa que gestiona el servei del Bicing, han desmentit a betevé aquesta versió. A més, han afegit que, des de l’inici de la vaga, s’han vandalitzat i bloquejat una trentena d’estacions. L’empresa no pot recuperar-ne el servei perquè, diuen, també s’han robat les targetes d’internet que hi ha instal·lades i que donen senyal perquè les estacions puguin funcionar.

Fonts de l’empresa també han explicat a betevé que, aquest dimecres al migdia, piquets de treballadors s’han desplaçat fins a la seu de Pedalem, ubicada a l’Hospitalet de Llobregat. Segons l’empresa, els piquets han insultat i intentat agredir als treballadors, que han sortit escoltats pels Mossos d’Esquadra, i han trencat la porta d’entrada.

Els sindicats confirmen les protestes però neguen que s’hagin produït danys a l’entrada o als treballadors.

Parades buides als barris de muntanya i plenes al centre

Segons explica el comitè, aquest dimecres les bicicletes estan concentrades a la zona sud de la ciutat perquè no s’han pogut anar movent per la vaga. Això vol dir que serà difícil trobar espai per aparcar-les en aquesta zona. Per això, Moreno recomana als usuaris que facin ús d’un altre transport públic.

Les reclamacions de la plantilla

Tal com recorda el Comitè d’Empresa del Bicing, la plantilla —formada per 150 treballadors— busca amb la vaga aconseguir un conveni amb una vigència de cinc anys que inclogui, entre d’altres, una pujada de salaris, recuperar el plus d’antiguitat, unes millors condicions per als caps de setmana i complir la llei de prevenció i del codi de circulació, entre d’altres.

En aquest sentit, davant del fracàs de les negociacions, els sindicats acusen l’Ajuntament de Barcelona de “falta de diàleg” i de fer “publicitat i moltes fotos” amb B:SM per promocionar un servei al qual “li falten recursos“. “Creiem que s’ha d’augmentar el nombre de bicicletes per sobre de les 7.000 actuals i no tenir les espatllades a les parades sense poder ser utilitzades”. Per això, diu el comitè d’empresa, falten més mitjans econòmics i millors condicions laborals.

Pedalem lamenta no haver arribat a un acord

Pedalem, concessionària del Servei del Bicing de Barcelona, afirma en un comunicat que ​​lamenta no haver pogut arribar a un acord amb els representants dels treballadors. La companyia assegura que seguirà negociant amb els sindicats per minimitzar qualsevol tipus d’impacte en els usuaris. Detalla que ha ofert “millores econòmiques importants”, com augment de sou progressiu, equiparació salarial de tota la plantilla, increment de plusos existents i creació d’un plus nou i que també que ha fet una oferta econòmica que han rebutjat els treballadors, que sol·liciten “el doble de la quantitat proposada, és a dir, un augment del 100 %”.