Els laterals de la Gran Via i de l’avinguda Diagonal deixaran de ser una via de pas per creuar la ciutat, amb la intenció de pacificar-hi el trànsit. Com va avançar betevé, els vehicles hauran de girar cap a la dreta en determinats carrers i no podran seguir circulant en línia recta. A partir de dilluns 8 de febrer, l’Ajuntament començarà a implantar els canvis, que entraran en vigor conforme es vagi consolidant la senyalització vertical i horitzontal. La velocitat als laterals quedarà limitada a 30 km/h.

La nova configuració dels laterals no afectarà les bicicletes ni els taxis, que podran seguir circulant en línia recta. Segons el consistori, aquests canvis garanteixen l’accessibilitat dels veïns i el trànsit de mercaderies als laterals, tot i que hauran de fer recorreguts alternatius als habituals en funció de quin punt s’incorporin a la via. “Millorem la vida als barris, garantim les mercaderies i la seguretat de ciclistes i vianants”, ha explicat la tinenta d’alcalde Janet Sanz.

A quins carrers s’obligarà a girar?

A la Gran Via, el trànsit quedarà alterat en el lateral mar (sentit Besòs) des de la plaça d’Espanya fins al carrer de la Marina. En aquest tram, els vehicles hauran de girar cap a la dreta quan arribin a Vilamarí, Viladomat, Villarroel, Muntaner, Balmes, Pau Claris, Nàpols i Marina. A la Diagonal, hi haurà girs obligats en els dos laterals entre Francesc Macià i el passeig de Sant Joan. En el lateral muntanya (sentit Llobregat), s’haurà de girar a Roger de Llúria, via Augusta i Aribau. En el lateral mar (sentit Besòs), caldrà girar a la dreta a Muntaner, rambla de Catalunya, Pau Claris i Bailèn.

grafisme amb els canvis transit laterals diagonal

L’Ajuntament no preveu instal·lar càmeres per controlar possibles infraccions, però la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, ha dit que la Guàrdia Urbana farà “una vigilància forta”.

Carril bici a la calçada

passeig lateral gran via llúria amb parada de bus i ciclista

En una segona fase, a partir de l’estiu, l’Ajuntament té previst fer baixar el carril bici de la Diagonal i la Gran Via que està a sobre de les mitjanes centrals cap als laterals. Això obligarà a reduir a un sol carril l’espai per al trànsit privat i a eliminar la filera d’aparcaments que hi ha en alguns trams. L’actuació a la Gran Via es farà entre Pau Claris i Marina, mentre que a la Diagonal, el carril bici baixarà als laterals entre el passeig de Gràcia i el de Sant Joan.