L’aeroport de Barcelona-el Prat ha inaugurat aquest dilluns el primer vol directe entre Barcelona i Shenzhen, una ciutat xinesa de 20 milions d’habitants i un dels centres tecnològics mundials. La connexió directa entre les dues ciutats, que estan agermanades des del 2021, vol promoure els intercanvis i la cooperació en camps com l’econòmic, el turístic o el cultural i facilitar l’intercanvi de persones i coneixement. Aquesta connexió entre la capital i el país asiàtic s’afegeix als vols directes a Pequín que ja hi havia fins ara.

Una nova finestra a la Xina per recuperar les rutes prepandèmia

La connexió directa es farà dos cops per setmana, els dilluns i els divendres, amb un Airbus 330, distribuït en tres classes de servei: Business, Premium Economy i Economy. La nova ruta acostarà els barcelonins i catalans a aquest centre de tecnologia i a diferents àrees metropolitanes d’aquesta regió asiàtica.

presentació primer vol Barcelona Shenzhen 2023
Jaume Collboni sosté una reproducció d’un avió de Shenzhen Airlines, amb un directiu de l’aerolínia

Des de l’aeroport de Barcelona-el Prat els vols s’enlairen a les 11.30 h i arriben a Shenzhen a les 7 h de l’endemà. Els vols de tornada sortiran de Shenzhen les 0.05 h i aterraran a Barcelona a les 8.05 del mateix dia. Aquests horaris han estat pensats per beneficiar tant el passatger d’empresa com el turista, amb connexions tant dins de la Xina com amb les principals ciutats asiàtiques.

La recuperació de les rutes i companyies que operaven abans de la pandèmia, i l’increment de la capacitat a algunes destinacions, així com l’obertura de noves rutes és un dels objectius del Pla estratègic 2021-2024 del Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries de Barcelona (CDRA). Catalunya ja tenia una alta demanda que superava els 433.492 passatgers el 2019 per a vols entre Barcelona i la Xina.

El debat de l’ampliació de l’aeroport

Aquesta connexió transcontinental ha tornat a posar sobre la taula el debat sobre una futura ampliació de l’aeroport de Barcelona. Segons ha afirmat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, “si volem una Barcelona del segle XXI, ens cal un aeroport del segle XXI a l’altura de l’ambició de Barcelona”. Collboni ha destacat la necessitat de créixer en vols intercontinentals directes per seguir creixent en oportunitats.

A Europa, Shenzhen Airlines opera a Londres i Barcelona

Shenzhen Airlines ofereix rutes a Àsia, Amèrica del Nord i Europa. A Europa, de moment, només actua a Barcelona i Londres. Té la seu a l’aeroport internacional de Shenzhen, en el delta del Riu Perla, al sud de la Xina. També té vuit sucursals a Guangzhou, Wuxi, Nanjing, Pequín, Shenyang, Chengdu, Xi’an, Nanning, una xarxa que cobreix les regions sud, est, oest i nord-est de la Xina. Air China hi té una participació majoritària. Shenzhen Airlines és membre de Star Alliance des del novembre del 2012.