4.500 persones segons la Guàrdia Urbana i 40.000 segons l’organització han participat la manifestació unitària en suport de Palestina, el plat fort d’aquesta jornada de vaga general del 27 de setembre. La mobilització ha començat a les 17.30 h amb els parlaments als Jardinets de Gràcia i passades les 18 h ha iniciat el recorregut pel passeig de Gràcia, fet que ha comportat el tall de trànsit d’aquesta via i els carrers que la travessen.

L’objectiu dels convocants era arribar fins a la Delegació del Govern, al carrer de Mallorca, però finalment han canviat la marxa. Els protestants han girat pel carrer València i han arribat fins el passeig Sant Joan per dirigir-se a l’edifici del Departament d’Interior. Allà han criticat “l’estelada repressiva” del Govern i han assegurat que els Mossos “també són responsables del genocidi”. Després han enfilat pel carrer Diputació en direcció a la plaça Universitat on ha finalitzat la protesta.

Al capdavant de la marxa, hi circulava una furgoneta decorada amb banderes de Palestina i un altaveu des d’on se senten càntics i reivindicacions dels sindicats. Els manifestants també han desplegat una gran bandera palestina que marca el recorregut pel passeig.

Talls de trànsit

Segons ha informat TMB a través de les xarxes socials, el centre de la ciutat ha patit alguns talls de trànsit que han afectat la circulació habitual dels autobusos. A mesura que ha anat avançant la mobilització, però, s’ha anat recuperant la normalitat.

Segons fonts municipals, també s’han produït talls de trànsit a l’avinguda Diagonal amb Francesc Macià a causa d’una mobilització no comunicada, que ha afectat també la circulació del transport públic.

Reclamen trencar relacions amb Tel-Aviv

Els portaveus de la CGT Maurici Victory i Maribel Ramírez —sindicat que convoca i lidera la vaga general juntament amb Solidaritat Obrera— han explicat a betevé que l’objectiu d’aquesta jornada reivindicativa és denunciar “la perpetració d’un genocidi” que “està sent un extermini en directe”. Per exemple, han denunciat que el setembre del 2023 Jaume Collboni decidís reprendre les relacions entre Barcelona i Tel-Aviv, suspeses pel govern de Colau. “El mínim que podrien fer, encara que fos simbòlic, és trencar aquesta relació com s’està fent a altres llocs de l’estat”, ha afegit.

Els convocants de la manifestació han exigit que les partides que van a la indústria armamentística es destinin a “fer efectius drets socials” com l’habitatge, la sanitat i l’educació. També han reclamat la “desmilitarització” de l’Orient Mitjà i que es trenquin relacions comercials “per fer pressió al règim sionista”. Als parlaments, també han destacat que el congrés immobiliari que s’ha fet a la Fira de Barcelona, The District, ha comptat amb la participació d'”empreses sionistes”.

Pel que fa a l’èxit de la convocatòria, han apuntat que “està sent boicotejada”. Segons han detallat, “des de moltes territorials i empreses no s’han decretat mínims i en alguns casos s’ha fet un missatge caòtic dient que era una vaga il·legal”. Tot i així, estan satisfets i agraïts amb les 82 entitats que han ofert facilitats.

L’aturada ha durat tot el dia i també s’hi han adherit estudiants de secundària i universitat, amb serveis mínims establerts per al transport, l’educació i la sanitat.

Protestes al matí

Els primers piquets del matí han tallat a les 9.30 h l’avinguda Meridiana a l’altura de Fabra i Puig. Posteriorment, unes 300 persones han interromput el trànsit a l’avinguda Diagonal, en tots els sentits de la marxa, a l’altura del Palau Reial. Després s’han adreçat al Consolat d’Israel, que estava protegit pels Mossos. També hi ha hagut una manifestació a la Rambla, on un grup de persones ha tancat l’accés a un Carrefour.

A Nou Barris, el piquet unitari ha fet pintades a alguns comerços que, segons han aclarit els activistes a les seves xarxes, “col·laboren amb Israel”.

Seguiment educatiu baix

La vaga ha tingut poc seguiment a escoles i instituts. Segons el Departament d’Educació s’hi han sumat només un 1 % dels professionals. On està sent més visible la protesta és a les universitats. Un grup d’estudiants han passat la nit al Campus Raval de la UB, on han fet barricades i pintades. Les classes s’han suspès a la Facultat de Filosofia i a la de Geografia i Història. A l’Autònoma se circulava amb normalitat pel campus, però també s’han fet pintades i piquets informatius.