Els documents secrets d’Uber, coneguts també com els papers d’Uber, han fet que el sector del taxi torni a estar en peu de guerra contra l’empresa de VTC. Després de celebrar l’aprovació del decret dels VTC a Catalunya, Élite Taxi ha anunciat mobilitzacions pel cas Ubergate. Però, que és exactament i per què ha indignat els taxistes?

Els papers d’Uber, una investigació periodística

Els documents secrets d’Uber, o Ubergate, és una investigació periodística de la quan s’han fet ressò diversos mitjans de comunicació com ‘El País’, La Sexta, la BBC, ‘The Guardian’ i també el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació. El treball revela que Uber va aprofitar les manifestacions dels taxistes per aparèixer com a víctima de violència i acostar-se a líders polítics. Segons la informació, l’empresa es va reunir amb l’ara president de la Generalitat, Pere Aragonès, quan aleshores era membre d’una comissió sobre economia col·laborativa. També ho van intentar amb Artur Mas (en aquell moment era president de la Generalitat) i amb Mariano Rajoy.

També s’hi implica la presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Cani Fernández. En aquella època exercia com a advocada del despatx Cuatrecasas, que tenia Uber com a client. Segons la informació periodística, la companyia considerava la CNMC com a “principal aliada” per implantar-se a l’estat.

Diversos líders internacionals a l’Ubergate

La investigació internacional també esquitxa el president francès, Emmanuel Macron; l’excomissària de la Unió Europea Neelie Kroes; l’ex-primer ministre irlandès Enda Kenny; l’ex-primer ministre israelià Benjamin Netanyahu, i l’exministre d’Hisenda del Regne Unit George Osborne, entre d’altres. Tots ells, segons el treball periodístic, van ajudar Uber a entrar als mercats dels seus països adaptant-ne la legislació.

En total, les dades extretes de converses filtrades situen fins a 130 càrrecs polítics a la diana d’Uber.