Els sindicats CGT, ACTUB, COS, CNT, Bescanvi Sindical, USOC i PSA, en minoria dins del comitè d’empresa d’autobusos de TMB, han acordat la convocatòria conjunta d’una vaga parcial per al dia 3 de febrer, entre les 10 h i les 16 h. L’objectiu de la jornada és permetre que tots els treballadors que ho vulguin puguin assistir a l’assemblea que es farà a les 12 h del migdia a les Cotxeres de Sants. Els sindicats hi explicaran la situació actual en què es troba la negociació del conveni col·lectiu amb TMB i hi proposaran noves mesures de pressió per desencallar les converses amb l’empresa.

La vaga d’autobusos arriba en paral·lel a la convocatòria de tres jornades de vaga dels treballadors del metro de TMB, dues de les quals coincidint amb el Mobile World Congress. La primera serà el dia 2 de febrer, un dia abans de la del bus, i les següents estan convocades per als dies 22 i 24 del mateix mes, en ple congrés de mòbils.

El conveni del bus, prorrogat des de fa més d’un any

El conveni dels treballadors d’autobusos de TMB es troba prorrogat des del 31 de desembre de 2014. Des d’aleshores, empresa i sindicats s’asseuen periòdicament a la taula de negociació per elaborar un nou conveni col·lectiu, però les reunions no han fructificat. A finals de 2015 els sindicats Comissions Obreres, UGT i SIT -majoritaris al comitè d’empresa- van assolir un preacord amb l’empresa, però el van vincular a un referèndum entre els treballadors, que finalment van perdre.

Segons fonts sindicals, ara mateix les negociacions estan enrocades. L’empresa no ha volgut millorar la proposta que va motivar el preacord i, diuen, “fins i tot ha fet un pas enrere cap a pitjor”. Per aquest motiu, en la reunió de la setmana passada, els set sindicats que ara han convocat la vaga es van aixecar de la taula i van decidir consultar els treballadors en una assemblea abans de decidir-se a emprendre més mesures i mobilitzacions.