A partir d'ara, motos i ciclomotors hauran d'anar més en compte. Càmeres com aquesta controlaran els seus moviments en les cruïlles amb més accidentalitat. Les primeres s'han col·locat a la confluència del carrer d'Aragó amb el Passeig de Gràcia. Una de les càmeres té visió nocturna i totes dues son prou precises per captar la matríocula dels ciclomotors. La mesura vol reduir accidents produïts per saltar-se un el semàfor o fer girs indeguts. FRANCESC NARVÁEZ, regidor de Mobilitat "Amb aquest advertiment diem als conductors que volem reduir el número d'accidents. La tecnologia ens ajuda, però el que cal és que també ens ajudin els conductors". ALEJANDRO JORBA "Em sembla correcte que es vulgui controlar perquè hi hagi menys accidentalitat". DAVID ROCAS "Sempre està tot ple d'infraccions. Està bé que ho controlin mentre sigui per la nostra seguretat. Si és per multar ja no està tan bé, però sempre va lligada una cosa amb l'altra". De moment aquestes càmeres estan en proves i encara no multen. Quan s'hagi validat el sistema, s'implantaran a 20 cruïlles de la ciutat amb set càmeres rotatòries. A la que ja hi ha a Passeig de Gràcia amb Aragó se sumaran ben aviat les cruïlles de la Diagonal amb Aribau, Balmes i Passeig de Gràcia. N'hi haurà tres més a l'Avinguda de Roma amb Urgell, a Muntaner cantonada amb Aragó i a Gran Via amb Aribau. Aquestes càmeres s'afegiran a les 10 que ja funcionen, també de forma rotatòria, en 30 cruïlles més de la ciutat però que no poden captar les matrícules més petites. A les noves cantonades amb càmeres també s'avisarà als conductors amb rètols com aquest.

De moment, ja s’ha instal·lat un d’aquests dispositius -format per una càmera d’infrarojos i una altra de visió diürna-  en el semàfor del carrer d’Aragó amb el passeig de Gràcia. Es preveu que d’aquí a unes setmanes, el sistema es pugui validar i procedir a la instal·lació de sis equips més en 20 cruïlles que estaran senyalitzades per advertir els conductors de l’existència de les càmeres. El cost total dels set equips que, de moment, ha comprat el consistori és de 258.925 euros.

Evitar accidents

Segons l’Ajuntament, l’objectiu d’aquestes càmeres no és de caràcter sancionador sinó de millora en la seguretat viària. Els dispositius permetran controlar les motos i ciclomotors que se saltin semàfors i els que facin girs indeguts.  El consistori recorda que una de les causes principals d’accidentalitat de motocicletes i ciclomotors és desobeir un semàfor.

D’acord amb les recomanacions i els estudis del Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), les cruïlles on s’instal·laran aquests dispositius seran: Diagonal-Aribau, Diagonal-Balmes, Diagonal-passeig de Gràcia, avinguda Roma-Urgell, Muntaner-Aragó i Gran Via-Aribau.