Encara que no ho sembli, en Carles va perdre una cama en un accident de trànsit ara fa vint anys. Ara ja ho ha superat però assegura que aquesta va ser la ferida menys dolorosa. CARLES TOMÀS, víctima d'un accident de trànsit "La més greu de totes és veure els familiars destrossats. El meu nano aleshores tenia 10 anys i el moment que va venir a l'hospital la seva cara encara la tinc aquí. Les principals víctimes són els familiars." Després de nou mesos en cadira de rodes i del procés de rehabilitació, es va animar a compartir l'experiència amb els alumnes que fan el curs per recuperar els punts del carnet i també a les escoles. "I els pares miren el telèfon i whatsapegen? Molts nens et diuen que el pare i la mare no parlen i altres que sí. Però el més al·lucinant és que els esbronquen, o sigui, el nen diu 'cuidado que estas conduint' i a sobre els renyen. Crec que encara hi ha molta feina per fer." Per això treballa en col·laboració amb altres entitats, com Stop Accidents. Aquí fa temps que demanen a la DGT que les xerrades de sensibilització siguin una part obligatòria per treure's el carnet de conduir. MARILINA FERRER, directora de Stop Accidents Catalunya "Per què esperar a que hagin provocat situacions de perill? per què esperar a que hagin estat sancionades si ho podem evitar? Treballem amb la prevenció per evitar riscos i situacions doloroses, de patiment." Des de Stop Accidents insisteixen que l'augment de sinistres aquest 2015 no és només conseqüència de les distraccions al volant. Sinó també de l'estat en què es troben les carreteres i els vehicles dels conductors, que en molts casos és deficient.
En aquest 2015 s’han produït 138 accidents
a les carreteres catalanes, una xifra que ja supera els 108 que hi va haver el 2014. Si posem la vista a Barcelona observem que hi ha la mateixa tendència: aquest any hi ha hagut 49 accidents a diferència dels 47 de l’any anterior. Pel que fa al nombre de morts, 153 persones han perdut la vida en carreteres catalanes, 33 més que l’any passat, i a la demarcació barcelonina la xifra s’eleva a 52 morts en aquest 2015.
Les víctimes de @stopaccidentes “La carretera és molt freda, no respecta ningú, ni germans, ni família”@btvnoticies pic.twitter.com/EMF3LGLfM3
— Marc Bermejo (@marcbermejo) November 15, 2015
Des del Servei Català de Trànsit (SCT) alerten que la majoria dels accidents es produeixen per distraccions al volant com, per exemple, fer ús del telèfon mòbil mentre conduïm. Per això, diverses entitats, com Stop Accidents, treballen per sensibilitzar la població amb campanyes protagonitzades per víctimes que han sobreviscut a un accident o families que han perdut algun ésser estimat.
Un altre punt fort de l’associació Stop Accidents són les xerrades per a empreses i escoles que volen conscienciar els ciutadans del perill a la carretera. De la mateixa manera, l’entitat també s’encarrega d’organitzar les conferències a les quals han d’assistir obligatòriament les persones que volen recuperar els punts del carnet. De fet, Stop Accidents fa temps que insisteix a la DGT perquè aquestes xerrades siguin una condició més per treure’s el carnet de conduir.
Pel que fa als accidents, la directora de Stop Accidents, Marilina Ferrer, diu que, a més de les distraccions, “l’estat deficient de les carreteres i dels vehicles que no passen les revisions corresponents”, també són factors que influeixen en un accident.