càmera de videovigilància al metro
càmera de videovigilància al metro

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) vol que tots els autobusos i combois del metro tinguin càmeres de vigilància d’aquí a dos anys, és a dir, abans que acabi el 2023. L’objectiu és reforçar la percepció de seguretat i la dissuasió de conductes que poden acabar en actes incívics. Una part de la xarxa de transport públic de la ciutat ja disposa d’aquest tipus de vigilància i ara es treballa per estendre-la a tota.

La instal·lació de càmeres a l’interior dels vehicles és una feina que es va iniciar per prevenir i lluitar contra l’assetjament sexual contra les dones. Ara per ara, al metro hi ha instal·lades 8.000 càmeres. La transmissió d’imatges ja és instantània en línies automàtiques com l’L9, l’L10 i l’L11 i ara es treballa en les línies convencionals. Tots els trens de l’L5 ja estan dotats de càmeres i ara l’objectiu és que en disposin tots els combois de les línies 1, 2, 3 i 4, ja que ara només en tenen una part.

Pel que fa als busos, la licitació del projecte per instal·lar-hi videovigilància està obert, amb un valor de sis milions d’euros. Està previst, segons TMB, que aquest projecte s’executi el 2022 i que ja el 2023 tota la flota de busos tingui càmeres (1.140 unitats en total). Des del 2020, hi ha en funcionament una prova en 24 autobusos on s’han instal·lat càmeres.

Permetran activar ràpidament el protocol

La presidenta de TMB i regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, assegura que les imatges enregistrades per les càmeres permetran activar, si cal, el protocol contra les agressions o els actes incívics sense la necessitat d’un avís per part de l’usuari. “Unes persones estaran observant constantment aquestes càmeres […] i són els mateixos serveis de TMB qui activaran aquest protocol”, ha explicat.

L’anunci de l’extensió de les càmeres de videovigilància a tota la xarxa de metro i bus s’ha fet durant la presentació del protocol de TMB contra les agressions a persones LGTBI.

Comparteix a: