Foto: Albert Hernàndez (ACN)

(ACN) L’R4 i l’R7 han circulat aquest dimecres al matí amb alteracions per un altre robatori de cable de catenària. Aquest cop la sostracció s’ha produït entre Sabadell Sud i Cerdanyola, segons han informat Renfe i Adif. Això ha obligat els trens a circular per via única entre Sabadell Sud i Montcada Bifurcació a l’R4. Pel que fa a l’R7, el tram entre Cerdanyola Universitat i Cerdanyola s’ha estat fent per carretera. Tot plegat s’ha resolt passades les 11 del matí.

Els trens de l’R4 han tornat a circular per les dues vies un cop els tècnics d’Adif han reparat els danys provocats pel robatori de cable. Així, segons Renfe, els trens de l’R4 i l’R7 afectats aniran recuperant les seves freqüències habituals.

Segon robatori en tres dies

Segons ha explicat Renfe, el robatori d’aquesta matinada ha consistit en la sostracció de 120 metres de cable de catenària a l’R4. Es tracta del segon episodi de robatori de coure aquesta setmana. Dilluns, l’R3 va estar 12 hores sense servei entre Parets del Vallès i les Franqueses i, a banda, també hi va haver incidències en el servei de l’R2 entre el Prat i l’aeroport. Des del gener, Renfe ha comptabilitzat 14 robatoris a Catalunya, 12 a Barcelona i dos a Lleida, tots a la xarxa convencional.

El robatori es va més que duplicar a Catalunya el 2023

Renfe ha quantificat que el robatori de cable es va més que duplicar el 2023 a Catalunya. En total, l’any passat es van registrat a Catalunya 151 intents o robatoris de cable, mentre que el 2022 en van ser 70. La província més afectada és Barcelona, que va registrar 105 successos el 2023, per 36 el 2022.

Incidències “inacceptables”

Renfe ha defensat també que gairebé el 40 % de les incidències registrades al servei són alienes a l’explotació ferroviària, ja que es concentren principalment en les tipologies de vandalisme, atropellaments o condicions atmosfèriques.

La companyia ha lamentat que “actes vandàlics” com el d’aquest dimecres afecten directament els viatgers i ha assegurat que les incidències, de qualsevol tipus, que afecten la qualitat i puntualitat del servei són “inacceptables“.