Esglaons com aquest són el principal problema d'accessibilitat que tenen els comerços de Creu Coberta. SANDRA BERTRATEN, professora de la UPC "L'Eix de Creu Coberta és un eix molt interessant perquè és molt pla i les botigues són molt grans de mida. Per tant resoldre les barreres, que en la majoria parlem de esglaons de 10 o 15 centímetres, no són desnivells gaire grans, és força senzill." Aquesta és una de les conclusions de l'estudi sobre l'accessibilitat a les botigues de l'Eix d'Hostafrancs. L'han elaborat els alumnes d'arquitectura de la UPC, que fa uns mesos es van posar en la pell de les persones amb discapacitat per poder fer un diagnòstic més acurat. JORDI MARTÍ, regidor de Sants-Montjuïc "Serem els primers que farem les dues fases. Una de diagnòstic i anàlisi dels problemes d'accessibilitat i després obrim un programa de subvencions perquè s'hi puguin acollir els comerços de Creu Coberta que ho vulguin perquè puguin fer obres amb subvenció municipal." A partir de la propera setmana, aquells comerciants que vulguin fer desaparèixer les barreres arquitectòniques de les seves botigues podran demanar una subvenció a l'Ajuntament de fins a 2.500 euros. LLUIS LLANAS, Associació de Comerciants de Creu Coberta "És molt positiu que l'Ajuntament hagi encarat aquest problema perquè el comerç de Barcelona ha de ser accessible per a tothom. A vegades, en algunes botigues, de la carretera però també de tot Barcelona, veus que a la porta d'entrada de l'establiment hi ha una senyora en cadira de rodes, a fora, i li porten el gènere perquè el vegi. Això s'ha d'eliminar." Després de l'èxit de la iniciativa Sants sense barreres, l'Ajuntament espera que durant el proper mandat pugui oferir noves subvencions perquè altres eixos comercials del districte puguin fer desaparèixer els obstacles d'accessibilitat.

Després d’analitzar 60 establiments del principal eix comercial de Sants-Montjuïc, els estudiants d’arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han constatat que la gran majoria dels negocis requereixen petites reformes per adaptar-se a la normativa d’accessiblitat i només el 10% tenen un grau dificultós i requereixen la instal·lació de plataformes, ascensors o elevadors.

Sandra Bestraten, professora de l’assignatura Habitatge i cooperació, ha explicat que “en 47 casos la solució és senzilla” perquè el problema se centra en els esglaons que hi ha a l’entrada dels comerços. Segons Bestraten, aquest desnivell és molt fàcil de resoldre perquè el carrer és totalment horitzontal i les botigues tenen profundidat a l’entrada i són espaioses.

Després dels graons, l’altra problemàtica són els accessos als banys, “una de les deficiències més generalitzades” detectada en la majoria dels restaurants. Bestraten afirma que en els 16 casos analitzats “és quasi impossible entrar” als serveis perquè els espais són molt estrets i, en molts casos, els locals tenen els lavabos al segon pis.

Tot i així, Bestraten recorda que “si una botiga no canvia d’activitat no està obligada a aplicar la normativa d’accessibilitat” i en el cas de Sants, hi ha botigues que fa molts anys que estan en funcionament.

Propostes de millora

L’estudi de la UPC s’ha concretat en projectes de reforma que s’han fet arribar als establiments, amb propostes senzilles per aconseguir que la “inversió sigui mínima”. A més, en el marc del projecte Sants sense barreres, el consistori ha obert una línia de subvencions amb una partida de 150.000 € per a aquells negocis que estiguin interessats a tirar endavant les millores, amb ajudes de fins a 2.500 € per projecte.

L’estudi, que s’ha dut a terme en dues ocasions a Ciutat Vella, és la primera vegada que es fa al districte de Sants-Montjuïc i l’objectiu de la UPC és que s’extrapoli a altres districtes.