(ACN/Redacció) El 20 % dels catalans amb mobilitat reduïda han hagut de canviar de domicili per la falta d’accessibilitat de l’immoble on residien, una xifra que ascendeix al 31 % en el cas de les persones que es desplacen en cadira de rodes. Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe Accessibilitat i mobilitat: millorant la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, que ha elaborat la Fundació Mutua de Propietaris.
La Fundació Mutua de Propietaris ha recordat que un 57 % de les persones amb mobilitat reduïda té dificultats per caminar o moure’s dins del seu propi habitatge. Tant és així, que una de cada quatre persones ha hagut de executar obres per adaptar casa seva. Tot i això, ha avisat que les limitacions de mobilitat s’accentuen més fora de l’habitatge.
No obstant això, aquesta situació provoca que un 39 % passi molts dies sense sortir de casa, i un 2 % no surti mai. En aquest sentit, el 30 % dels catalans considera que si el seu edifici estigués més adaptat, sortiria més de casa, un percentatge que es duplica en el cas d’aquells edificis que no tenen ascensor.
Millorar de l’accessibilitat als edificis
L’informe adverteix que un 87 % dels edificis d’habitatges ha de realitzar actuacions d’eliminació de barreres arquitectòniques per millorar l’accessibilitat. En concret, un 17 % necessita instal·lar un ascensor; el 25 % una rampa per salvar el graó d’accés al portal; el 56 % té porters automàtics no accessibles des d’una cadira de rodes; el 66 % tenen les bústies elevades i el 48 % dels portals necessita una obertura de porta motoritzada perquè la porta pesa massa. Dur a terme totes aquestes accions suposaria un cost mitjà per llar de 1.361 euros.
Relació amb la tecnologia i conseqüències en l’estat d’ànim
Davant la dificultat per sortir de casa, la tecnologia suposa una gran ajuda per als qui tenen mobilitat reduïda. Tot i això, existeix una bretxa digital que afecta les persones majors de 60 anys i als qui viuen en zones geogràfiques amb serveis digitals menys desenvolupats. A més, existeix una clara relació entre la falta d’autonomia i l’estat d’ànim. En concret, l’informe afirma que un 60 % de les persones amb mobilitat reduïda se senten malament amb elles mateixes.