torxes-Solsonès

Les nits d’aquest cap de setmana han estat especialment fredes a l’interior del país, amb glaçades que han afectat àmplies zones de la Catalunya Central, Ponent i, fins i tot, prelitoral.

Aquestes gelades tardanes són molt perjudicials per a alguns cultius com la vinya, els arbres fruiters o les hortalisses, ja que aquestes espècies ja tenen un punt de maduració important i queden realment malmeses amb una temperatura per sota dels zero graus.

Una solució efectiva per lluitar contra aquestes glaçades és protegir els cultius amb diferents torxes col·locades estratègicament al llarg de les fileres per generar un microclima d’escalfor i fer apujar localment la temperatura en superfície. Aquest microclima local creat de forma artificial evita que el mercuri pugui baixar dels 0 ºC.

Podem modular el microclima de les vinyes en funció de la densitat i distància dels cremadors
Jordi Molner, soci i impulsor del Celler del Miracle

Aquest cap de setmana han portat a terme aquesta pràctica a les vinyes del Solsonès, situades entre els 600 i els 850 metres d’altura. El Celler del Miracle ha encès unes 240 torxes per resguardar els ceps de les baixes temperatures.

En aquest sector a cavall del Prepirineu i l’altiplà central han assolit els -2 ºC. Els propietaris d’aquest celler ens expliquen que aquest sistema és efectiu quan es produeixen glaçades dèbils, ja que l’escalfor de les torxes fa apujar entre 2 i 4 ºC la temperatura. Si es produïssin gelades de -5 ºC, aquest mètode seria poc eficaç o bé massa car per compensar la pèrdua de la collita.

La distància dels cremadors regula o modula aquest microclima de les vinyes: si els gestors col·loquen les torxes més juntes, poden fer apujar la temperatura fins a 3 o 4 ºC. En canvi, si els punts de foc es distribueixen de forma més espaiada, la temperatura puja 1-2 ºC.

En Jordi Molner, soci i impulsor d’aquest celler, ens comenta que la col·locació i l’encesa dels diferents cremadors és totalment manual, de tal manera que els recursos humans que requereix aquest mètode són molt significatius.

Fa dues nits que estem sense dormir per fer el seguiment de la temperatura
Jordi Molner, soci i impulsor del Celler del Miracle

Aquest any és el primer cop que ho fan, ja que fins que no brota la flor del cep, les glaçades no suposen cap problema. Enguany, la majoria dels cultius de vinya ja tenien brots de flor, per això han optat per aquesta mesura. Si no ho fessin, ens comenten que perdrien el 100 % de la collita.

Les glaçades negres, encara més dolentes

Les gelades negres es produeixen quan la temperatura baixa per sota dels 0 ºC però la humitat relativa és extremadament baixa, de manera que aquesta condició ambiental ataca més directament els fruits. Sortosament, no ha estat el cas d’aquest cap de setmana.