Les últimes pluges de l’estiu no han servit per millorar l’estat dels embassaments. Les conques internes estan 15 punts per sota respecte a l’any passat. Si no plou a les capçaleres dels rius aquesta tardor, poden arribar més restriccions d’aigua.
De moment, les restriccions per la sequera continuen com fins ara, en fase d’excepcionalitat. Això vol dir que cal continuar amb les mesures d’estalvi d’aigua: un topall de 230 litres per habitant i dia, la prohibició del reg de parcs i jardins tant públics com privats i, alhora, restriccions d’aigua en els usos agrícoles i recreatius.
El motiu és que els embassaments de les conques internes —formada pel Llobregat, el Ter, la Muga, el Daró, el Fluvià, el Francolí, el Foix, el Besòs, el Gaià, la Tordera i el Riudecanyes— tenen unes reserves inferiors al 25 % de mitjana, concretament del 23,8 % del total de la capacitat.
Les últimes pluges no canvien res
Les precipitacions dels últims dies d’agost, però, lluny de fer disminuir els efectes de la sequera, han passat completament desapercebudes. En aquest sentit, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ja va assegurar que no van tenir “un impacte destacable” en els embassaments ja que el terreny, els camps i els boscos estaven tant secs després de les onades de calor i la manca de pluja que “havien xuclat tota l’aigua”.
S’espera pluja a la tardor?
El final de l’estiu i el començament de la tardor és símptoma de borrasques a la Mediterrània. Així, els models de predicció sí que apunten que, en aquesta línia, les properes setmanes i mesos “hi haurà un augment de la pluviometria“, explica el meteoròleg de betevé Adrián Fernández.
Ara bé, Fernández concreta que aquesta aigua “hauria de caure, sobretot, a les capçaleres dels rius” per ajudar a omplir uns embassaments que, globalment, “estan entre quatre i 22 punts percentuals per sota del que tocaria, just ara fa un any”.