anomalia temperatura primavera febrer

La relativa normalització de la temperatura del cap de setmana no tindrà continuïtat i la primavera torna a trucar a la porta. El canvi de temps associat al pas de la borrasca Karlotta haurà estat un petit miratge en un context anticiclònic que tornarà ben aviat i que comportarà un altre ascens sobtat de la temperatura.

Primavera durant bona part de la setmana

Entre diumenge i dimarts tindrem el pas de les darreres línies frontals abans no arribi, un altre cop, un vell conegut. L’anticicló vol tornar a emergir com un elefant en una terrisseria i acompanyat d’una massa d’aire excepcionalment càlida tenint en compte que encara serem al febrer.

Una situació que fa pensar en el retorn de l’estabilitat, la monotonia i la suavitat excessiva en un mes que encara és de ple hivern. La primavera tornarà amb força i, tret de sorpresa majúscula, enguany acabarem l’hivern meteorològic (desembre a febrer) celebrant alguns dies de fred enmig d’una eterna primavera.

Una altra opció d’acostar-se als rècords

La massa d’aire associada a aquest nou anticicló apunta un altre cop a valors excepcionalment elevats en capes mitjanes de la troposfera, amb anomalies que, una altra vegada, podrien acostar-se als 10 ºC.

L’índex EFI mostra en tonalitats vermelloses l’excepcionalitat de la massa d’aire. Font: ECMWF

Quan falten encara d’alguns dies per arribar al pic, que serà entre dimecres i dijous, els models de predicció no tanquen la porta a una nova situació que fins i tot podria deixar alguns rècords històrics en alguns indrets de la península.

Ara mateix s’entreveu probable que, entre dimecres i dijous, molts indrets del sud peninsular i de la costa mediterrània (especialment de València cap al sud) puguin superar amb escreix la marca dels 25 ºC. En alguns moments, també el litoral cantàbric podria superar aquesta marca.

Els 20 ºC, de nou, ben assequibles a mitjans de setmana

Tot i que la massa d’aire càlid tindrà més incidència a la resta d’Espanya, Catalunya i Barcelona també notaran un ascens notable de la temperatura, tant pel que fa als valors mínims com pel que fa als màxims.

Després d’un parell de nits relativament fresques tornarà la suavitat i als migdies tornarà a ser possible acostar-se als 20 ºC a la part alta de la ciutat, sempre que els núvols baixos i la marinada ho permetin. En el cas del prelitoral, molt probablement, se superaran els 20 ºC amb molta més facilitat.

Si s’arribés un dia més als 20 ºC a l’Observatori Fabra, s’igualaria el rècord absolut de dies en un mateix mes de febrer a arribar a aquesta marca. Dos dies ens farien superar-lo. Tot és possible.

No sabem quan tornarà a ploure

Per acabar-ho d’adobar, el retorn de l’escut anticiclònic comportarà una nova aturada en les precipitacions, no només de Barcelona, sinó de tota la resta de Catalunya.

Amb els mapes a la mà, tot fa pensar en una setmana gairebé del tot perduda en l’àmbit pluviomètric.

A hores d’ara no hi ha cap episodi de pluja a curt o mitjà termini. Cap esperança i amb prou feines algun petit front que intentarà trencar aquest anticicló. En aquest sentit els models setmanals no ofereixen cap mena de dubte a apostar per una setmana totalment eixuta.

Més opcions s’entreveuen per a la setmana que començarà el 19 de febrer, si més no a ulls del model europeu. En tot cas, massa lluny per poder parlar ni tan sols d’una tendència clara.

Només una setmana d’hivern aquest any

I així arribarem gairebé a 20 de febrer. Quan falten pocs dies per acabar l’hivern meteorològic (de l’1 de desembre al 29 de febrer) no hi ha gairebé cap dubte que haurem tingut un any sense hivern.

Celebrarem com a petitíssima victòria la setmana de després de Reis, l’únic període que podem dir obertament que ha fet fred dins d’aquesta eterna primavera en què hem quedat instal·lats.

Un bagatge molt pobre en un context d’escalfament global inequívoc que ens encamina a estius més llargs i primaveres i tardors que queden més desplaçades cap a l’hivern, una estació que ja no és el que era i que veu com perd l’essència a marxes forçades.

Comparteix a: