Una altra massa de pols del Sàhara apunta cap a Barcelona i la península. La borrasca que aquest dijous se situa entre Andalusia i el nord del Marroc torna a impulsar vents del sud i del sud-est a tots els nivells. Es tracta de vent amb gran recorregut per damunt del desert del Sàhara, un fet que facilitat novament la incorporació de petites partícules de pols a nivells baixos i mitjans de la troposfera.
Es preveuen nivells força elevats de pols en altura durant uns quants dies. La situació recorda la que vam viure ara fa encara no 10 dies a causa del pas de la borrasca Celia, tot i que no sembla que la concentració sigui tan elevada com aleshores.
La pols del Sàhara ja arriba a la península i a les Balears
La imatge del satèl·lit Terra de la NASA de dijous al migdia ja mostrava tonalitats marronoses al sud de les Balears: l’aproximació d’una altra massa de pols en altura. El cel també s’ha començat a tenyir de marró cap al sud-est peninsular, en alguns casos de forma molt notable.
Un episodi de pols que s’allargarà força dies
Malgrat que de moment no sembla que hagi de ser un episodi comparable al que vam viure ara fa uns dies, sí que els models entreveuen nivells força elevats en alguns moments a l’entorn peninsular.
Ara com ara tot indica que els dies amb més pols en suspensió seran diumenge i, posteriorment, dilluns i dimarts de la setmana vinent.
La possibilitat que es combini la pols en suspensió amb la pluja serà força elevada de cara a dissabte, jornada que es preveu insegura i amb plugims irregulars. Pluja, per tant, acompanyada de fang.
S’espera pluja amb fang a Barcelona
També es preveu pluja entre dimarts i dijous de la setmana vinent. La pluja de dimarts, sobretot, podria tenir un elevat contingut fangós, pel que pronostiquen els mapes. A partir de dimecres la concentració minvaria, coincidint amb el gir del vent cap al nord.
Com s’incorpora la pols del sòl del desert a l’aire?
Les partícules no s’emeten directament a l’aire, sinó que ho fan a través del mecanisme de saltació: el vent fa moure les partícules de sorra grans i impacten amb el terra, on trenquen uns agregats formats per petites partícules. En trencar-se, aquestes petites partícules poden passar a l’atmosfera. Així doncs, el que ens arriba a nosaltres realment no és sorra del desert pròpiament dita, sinó les partícules més petites, inferiors a un 10 micròmetres.
L’Atles, al Marroc, interactua amb les masses d’aire d’origen saharià. Aquesta gran serralada injecta la pols en altura, un fet que implica que n’hi hagi sovint entre 2 i 5 km d’altura, però que no n’arribi gairebé els nivells de superfície. Independentment, però, hi pot haver deposició de la pols.
Un cop incorporada la pols a l’aire es desplaça cap a altres zones tot resseguint els vents generals en altura. Si viatgen de sud a nord, com és el cas aquests dies, la intrusió de pols assoleix fàcilment el continent europeu.
La pols ja arriba al sud de la península i a les Balears
La imatge del satèl·lit Terra de la NASA de dijous al migdia ja mostrava tonalitats marronoses al sud de les Balears: l’aproximació d’una nova massa de pols en altura.