temperatura de l'aigua del mar el 6 d'agost
temperatura de l'aigua del mar el 6 d'agost. Font: Puertos del estado

L’aigua del mar a Barcelona marca aquests dies 27 ºC. Es tracta d’una temperatura uns dos graus per sobre del que seria habitual. El caldo Mediterrani és evident, però contrasta notablement amb la fredor anòmala de la costa portuguesa, a l’altra banda de la península.

30 ºC a les aigües més càlides del Mediterrani

Els 27 ºC de l’aigua del mar a Barcelona queden superats a bona part del Mediterrani, on alguna raconada supera els 30 ºC i la previsió indica que encara pujarà més.

Temperatura de l’aigua del mar el 6 d’agost. Font: ECMWF

Així, segons les dades de la xarxa de boies de l’estat, a les illes Balears es freguen ja els 30 ºC en alguns punts. A la costa de València, se superen els 28 ºC de manera puntual.

La situació és encara més càlida a l’entorn d’Itàlia i el mar Adriàtic, on la temperatura arriba a superar els 30 ºC, igual que als indrets més càlids del Mediterrani més oriental.

En aquest sentit, no hi ha cap dubte, el Mediterrani és un mar sobreescalfat, amb anomalies càlides a gairebé tot arreu i amb alguna raconada amb una temperatura de l’aigua del mar que se situa uns 5 ºC més alta que el que seria habitual, com és el cas del golf de Gènova o també el mar Jònic.

La tramuntana frena la temperatura al golf de Lleó

Però igual que el poblat d’Astèrix resistia a l’ocupació dels romans, una petita zona ben propera a casa nostra manté l’aigua del mar en la mitjana habitual.

Anomalia de la temperatura de l’aigua del mar el 6 d’agost. Font: ECMWF

El golf de Lleó i l’extrem nord de la Costa Brava tenen l’aigua del mar amb una temperatura normal per ser a principis d’agost. Una normalitat que contrasta amb l’anomalia important que tenen zones properes.

El perquè d’aquesta petita zona amb normalitat rau en l’entrada de la tramuntana a finals de la setmana passada amb el pas d’un embossament d’aire fred. Aquest vent (de terra cap a mar) ha empès la capa càlida superficial mar endins i n’ha fet aflorar la capa d’aigua inferior, més fresca, en un mecanisme que es coneix com “upwelling”.

Ara mateix, algunes platges de la costa de Narbona tenen l’aigua del mar a poc més de 20 ºC, set grau menys que a Barcelona i prop de 3/4 ºC menys que a la Costa Brava.

Aigua inusualment fresca a Portugal i Galícia

Aquest mecanisme d’aflorament d’aigües més profundes (“upwelling”) explica també per què enguany serà molt més complicat que altres anys fer un bany a les platges de Portugal i Galícia.

El vent de nord, que bufa i continuarà bufant força dies més des de Finisterre fins a l’Algarve, està fent aflorar de forma continuada una capa d’aigua molt més profunda i fresca en alguns trams costaners.

Tant és així que, mentre al Mediterrani (i a gairebé tot arreu) tenim anomalies de l’aigua del mar positives (més càlides), a Galícia i Portugal tenim aigües notablement més fresques del que seria normal, fins i tot prop de 4 ºC menys del que és habitual.

En alguns punts de les ries gallegues i el nord de Portugal l’aigua del mar no arriba als 15 ºC i, fins i tot, alguna raconada queda per sota dels 14 ºC, una temperatura que a Barcelona seria l’equivalent del febrer, el moment que l’aigua del mar és més freda a casa nostra.

Les projeccions per als propers dies fan pensar que l’aigua del mar a l’oest peninsular continuarà estable o, fins i tot, amb temperatures encara més baixes.

No tot és fred a la costa Atlàntica

Però no tota l’aigua del mar és freda a les costes banyades per l’Atlàntic.

Al País Basc, l’aigua del mar supera els 24 ºC, igual que al golf de Cadis (menció a part l’estret de Gibraltar, que amb el seu règim de vents particular també té una temperatura més baixa).

A les illes Canàries, l’aigua del mar se situa entre 22-23 ºC de mitjana.