El desgel de la neu acumulada al llarg d’aquest hivern passat va durar poques setmanes i es va avançar. Va acabar, en bona mesura, entre finals de març i principis d’abril. Tant és així que per Setmana Santa hi havia ben poca neu al Pirineu. Els principals responsables van ser la calor primerenca per una banda, i la manca de precipitació per l’altra.
El mes de maig, però, ha capgirat la situació. Els ruixats, les tronades i les tongades de pluja de les últimes setmanes han fet recular un full de calendari les cotes altes del Pirineu.
Cims carregats de neu
La neu ha reaparegut i el paisatge ha quedat emblanquinat als sectors més elevats de la serralada i, sobretot, al vessant nord. Els sensors que mesuren el gruix de neu que el Servei Meteorològic de Catalunya té repartits pel Pirineu en són una bona mostra.
El que hi ha situat a Sasseuva (2.228 m, la Val d’Aran) va deixar de donar senyals de neu a terra durant la segona quinzena d’abril. Ara bé, abans d’arribar a mitjans de maig les nevades a cotes relativament baixes van deixar fins a 30 cm de gruix en aquest punt de mesura. Posteriorment la fosa de neu s’ha fet notar i el gruix ha minvat ràpidament.
Canvi notable en la cobertura de neu SAT
Les imatges de satèl·lit també són ben clares a l’hora de mostrar els canvis en la cobertura de neu entre els mesos d’abril i maig. La zona de color vermell és l’àrea nevada.
Entre el 17 d’abril i el 17 de maig s’observa un augment important de l’àrea amb neu. La variació és especialment significativa al vessant sud i, sobretot, al sector més oriental del Pirineu.
En canvi, entre el 17 i el 27 de maig es deixen veure de manera evident els efectes del desglaç. La reducció de la coberta de neu és notable, sobretot al vessant sud de la serralada. També al sector oriental del Pirineu, cap a la zona d’Ulldeter, Coma de Vaca i la vall de Núria.
Sense perspectives de més nevades
L’ascens de la temperatura dels darrers dies ha fet accelerar la fosa de neu. Ja ha marxat del Prepirineu i de bona part del vessant sud del Pirineu, mentre que al vessant nord encara en queda força. Aquest és, doncs, el segon desgel de la primavera.
La cota de neu s’ha anat enfilant i aquests dies vinents serà prou alta com per fer que la precipitació que hi hagi al Pirineu sigui tota en forma de pluja. Només els cims de més de 3.000 metres d’altitud podran tenir neu.