salpes
Foto: Diego Lázaro

Ja fa setmanes que s’observen algunes meduses a les platges catalanes. A Barcelona, però, s’han vist també salpes (“Salpa màxima”), que no s’ha de confondre amb meduses.

Què són les salpes?

Les salpes són unes criatures marines invertebrades i amb aspecte gelatinós, similar a les meduses, però no piquen.

Formen part de la família de tunicats de la classe Thaliacea. Es caracteritzen per flotar a l’aigua marina, tant en solitari com en llargues colònies i es desplacen per contracció, bombant aigua a través del seu cos en forma de barril.

La salpa força el pas de l’aigua bombada a través dels seus filtres alimentaris interns, alimentant-se del fitoplàncton que extreu de l’aigua que filtra.

Meduses més grans aquesta temporada

Aquest 2021 ha començat amb albiraments constants de meduses a la costa catalana, segons el doctor Josep-Maria Gili, vicedirector de cultura científica i professor d’investigació del Departament de Biologia Marina i Oceanogràfia del CSIC: “Hi ha hagut meduses i algunes sorprenent grans i abundants fins i tot el mes de gener“.

Gili afirma que fa quasi un mes que s’observen meduses del tipus Caravel·la portuguesa a les platges de les Balears “fet que ens preocupa, ja que han arribat dos mesos abans, com a mínim, del que estàvem acostumats i sembla que és la mateixa situació que ens està passant amb les arribades de salpes i barquetes aquí”.

Per què les meduses han arribat més aviat?

Un cop més, la possible resposta és el canvi climàtic. Les observacions de la temperatura de l’aigua del mar mostren valors normals per a l’època: a la platja de la Barcelona l’aigua es troba a 13,5 ºC.

Segons Gili, hi ha dos factors que desconcerten als investigadors: per una banda la més que probable gran abundància d’aquestes espècies (plàncton gelatinós), així com les condicions ambientals (corrents i temperatura) que afavoreixen l’arribada a platges en aquesta època.