Els darrers dies de maig i els primers de juny vindran marcats encara pel risc de ruixats i tempestes en algunes comarques, gairebé cada dia, fent encara bona la dita que pel maig cada dia un raig. Ara bé, sembla que els episodis de xàfecs generals quedaran més lluny i les tempestes, concentrades en algunes comarques.
Anticicló ferm al Regne Unit
És potser una de les grans notícies de la setmana. L’anticicló continuarà ferm i potent durant tota la setmana entre el Regne Unit, Islàndia i la mar del Nord. Això implicarà que les masses d’aire més fresc en altura circulin per l’Europa de l’est i també per latituds més meridianes, com la nostra.
Sense grans borrasques al mapa (en aquesta època de l’any ja és difícil veure’n), la inestabilitat vindrà marcada per la presència i ubicació d’aquest aire fresc.
Els ruixats i tempestes, del prelitoral cap a l’interior
La setmana a Catalunya vindrà marcada bàsicament pel pas de dues bosses d’aire fresc en altura. La primera, durant el primer tram de la setmana, centrada a les Balears i camí d’Itàlia. La segona, a partir de mitjans de setmana, arribarà des de l’oest i vindrà associada a la DANA que ens va afectar la setmana passada i que ha acabat formant una borrasca a les Açores.
Amb aquesta situació, l’escenari més probable és el de la repetició dels ruixats i tempestes de tarda especialment als Pirineus i el prepirineu, sent també probables alguns dies al prelitoral i l’interior.
No seran tampoc especialment extensos ni tampoc oferiran grans quantitats, tot i que podran ser encara puntualment intensos i amb calamarsa o pedra.
La costa, al marge, però no del tot
Així, la costa serà amb tota probabilitat la zona menys afavorida per aquesta inestabilitat de tarda de les comarques interiors.
L’escalfament de la superfície és ja molt més evident a l’interior que a la costa i en facilita la convecció en aquells sectors on l’aire pot ascendir amb més facilitat gràcies a l’orografia, com el prelitoral, la serralada transversal o el prepirineu.
Però de tota manera no es pot tancar la porta a que, quan l’aire fred es posicioni d’una manera una mica més propícia, pugui arribar també algun ruixat a la línia de la costa, un fet que, ara mateix, sembla més probable aquest dijous. Tot i això, no es tracta tampoc d’una situació clara que faci preveure pluja al litoral.
Les grans calorades queden encara lluny
La bona notícia com hem dit abans és la presència de les altes pressions a l’entorn del Regne Unit i la presència d’embossaments d’aire fred a les nostres contrades.
Això facilitarà que, de moment i com a mínim durant 7-10 dies més, la dorsal africana quedi aparcada i no ens afecti de manera directa.
És evident que la temperatura ja ha fet un clar salt endavant que ens ha dut als valors propis per a aquestes dates, però en cap cas es veu ara com ara cap gran calorada a curt o mitjà termini.
De fet, els models setmanals a més llarg termini indiquen una situació força semblant per a les primeres setmanes del mes de juny.