DANA pluja dijous 25 maig 2023

Nova oportunitat per veure ploure amb cara i ulls a moltes comarques. Una DANA es despenjarà des de Dinamarca fins a la península Ibèrica i comportarà una reactivació de les tempestes, especialment aquest dijous, quan la pluja i les tronades podran abraçar més comarques, fins i tot a mateixa línia de la costa. Serà un episodi fugaç, de només unes hores, però que podria dur alguns aiguats.

Xàfecs i tempestes bona part del dia

La depressió aïllada en nivells alts associada a l’entrada d’una massa d’aire més fresc comportarà una reactivació dels ruixats i les tempestes.

Se n’esperen, des de la Costa Brava fins al cap de Salou i, molt especialment entrada la matinada i a primera hora del dia, amb la possibilitat fins i tot d’alguns aiguats locals. Tot i que encara hi ha incertesa en el pronòstic, els models apunten a un període d’inestabilitat evident que s’allargaria fins al migdia d’aquest dijous en aquests punts del litoral i prelitoral i fins i tot, fins a mitja tarda.

La tarda de dijous, de nou a l’interior

A partir d’aquest moment la DANA faria un trànsit molt ràpid cap a Galícia i, amb això, els ruixats i tempestes quedarien cada cop més concentrats cap a l’interior i els Pirineus a partir del migdia de dijous i deixarà la línia de costa de Girona i Barcelona, en principi, al marge dels xàfecs i tempestes o, si més no, amb una probabilitat molt menor.

La tarda serà, per tant, molt inestable a tot l’interior, Pirineus i comarques de Tarragona, encara amb la possibilitat de tempestes intenses i alguns aiguats i amb la possibilitat evident de calamarsa o pedra. Els ruixats es concentraran amb el pas de les hores cada cop més a ponent.

La temperatura baixarà de manera clara però transitòria.

Avisos del Meteocat per intensitat de pluja

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès ja diversos avisos per intensitat de pluja, tant per a la tarda de dimecres com per a dijous.

Aquests avisos abracen sobretot les comarques interiors. L’avís, amb un màxim de 4 sobre 6 adverteix de la possibilitat de superar els 20 litres en 30 minuts.

Cap de setmana amb regust d’estiu, abans d’un altre canvi?

El canvi durarà poc. I és que el cap de setmana tindrem un temps gairebé estiuenc. Els ruixats de tarda quedaran concentrats ja molt més als Pirineus i prepirineu i seran molt més dispersos i de menys intensitat mentre que a la resta del territori el sol s’imposarà de manera clara.

La temperatura tirarà clarament cap amunt i les màximes més altes podran tocar els 30 ºC a l’interior i ponent mentre que es podran superar els 25 ºC en alguns trams de la costa.

Ambient semiestiuenc el cap de setmana però, amb una mica de sort, amb data de caducitat molt propera: l’atmosfera es vol continuar bellugant la setmana vinent. Apunten cap a nosaltres més masses d’aire fresc per fer baixar la temperatura i tornar a fer freqüents els xàfecs i tempestes.