La batalla entre senglars i contenidors als barris de muntanya de Sarrià – Sant Gervasi continua amb un capítol més. Les barres antibolcatge instal·lades als contenidors per evitar que els senglars els tombin funcionen però no del tot: van robar els mosquetons d’acer que subjectaven els contenidors a les barres pocs dies després de l’estrena i, ara, els senglars segueixen accedint a la brossa quan els contenidors estan plens fins a dalt. L’Ajuntament de Barcelona admet alguns desajustos, però en fa una valoració positiva i, per això, segueixen endavant amb la prova pilot.
Per tot plegat, en les properes setmanes el consistori instal·larà 252 barres més. Els veïns diuen que la situació amb les barres ha millorat, però que aquesta no és una solució definitiva, com sí que podria ser-ho els nous contenidors grossos sense rodes. A més, el veïnat es queixa que la implementació de les solucions antisenglars està sent molt lenta.
Mosquetons i cables d’acer robats pocs dies després
“Dels mosquetons no en queda res: se’ls van emportar juntament amb els cables d’acer tres o quatre dies després d’instal·lar-los“, explica Jesús Escardó, de l’Associació de Veïns el Sanatori. “Ara han de buscar un altre sistema perquè no es puguin obrir els contenidors, però nosaltres no volem aquests contenidors. Això és una cosa del tercer món”, critica Escardó.
Els mosquetons i cables d’acer servien per subjectar el contenidor a la barra i ara l’Ajuntament de Barcelona està buscant una opció més barata i menys llaminera de cara als robatoris perquè el contenidor quedi ben agafat.
Un problema, tres estratègies
De moment, s’han construït tres tancats de fusta al voltant d’alguns contenidors: un al carrer de la Belladona, l’altre a la plaça del Teix i l’altre al passeig de les Aigües amb el carrer de Carroç. Una altra de les estratègies ha estat retirar la meitat de les papereres dels barris de muntanya, una petició que va sorgir dels mateixos veïns.
L’última mesura són les barres antibolcatge, que es van començar a col·locar ara fa quatre mesos. Una opció més barata que les tanques de fusta, que conté una barra que bloqueja el contenidor juntament amb una planxa a la part posterior.
Els veïns volen els contenidors grans més pesats
Les entitats veïnals, però, no creuen que les barres funcionin gaire bé i fa temps que demanen que s’hi instal·lin els nous contenidors grans, que són més pesats. “Les barres antibolcatge es trenquen i requereixen molt manteniment”, explica Neus Regada, presidenta de l’Associació de Veïns de Mas Guimbau. Afegeix que el que millor funciona és el contenidor nou gran, ja que els senglars no el poden obrir, no poden ficar el cap a dins i no poden fer res”.
Mentre el problema no es resol, en alguns punts de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes el veïnat ha tirat pel dret i ha subjectat els contenidors de manera enginyosa per evitar que la brutícia acabi escampada.
L’Ajuntament de Barcelona descarta l’opció dels contenidors nous grans perquè diuen que els camions de recollida no poden passar per alguns carrers que són massa estrets. Tot i això, han anunciat que, a petició dels veïns, instal·laran 22 contenidors bilaterals, és a dir, dels grans pesats, al barri de Can Rectoret en substitució dels de càrrega posterior (amb rodes), en alguns carrers on el camió sí que pot accedir.