cotxa-fumada-cria-prematura-felix-hernandez-perez
Mascle de cotxa fumada. Autor: Félix Hernández Pérez (Wikipedia)

Aquesta setmana s’ha documentat, per primera vegada a Catalunya, la nidificació de la cotxa fumada al cor de l’hivern, un ocell que es reprodueix a l’estiu. L’observació, realitzada per Enric Badosa, suposa una veritable troballa ja que aquesta anomalia fulmina l’antic rècord d’observació de nidificació prematura d’aquest ocell a Catalunya, que datava del 30 d’abril del 2012 a la Costa Brava.

L’ambient primaveral que està patint Catalunya i bona part d’Europa aquest hivern està alterant el patró fenològic de diverses espècies animals i vegetals, un fet altament preocupant i que podria tenir greus conseqüències si s’acaba consolidant en el futur.

La cotxa fumada, un ocell que es reprodueix durant els mesos càlids de l’any

A l’hivern és habitual veure exemplars de cotxa fumada a zones urbanes com Barcelona, així com en viles i pobles de la terra baixa. De fet, quan arriba el fred les cotxes fumades marxen de les zones de certa elevació de l’àmbit pirinenc, on han passat l’estiu i el període reproductor, i es concentren per la terra baixa i pel litoral.

La cotxa fumada és un migrador i hivernant comú especialment a la terra baixa i el litoral. A la resta de Catalunya es considera una espècie resident.

Abundància relativa de la cotxa fumada a l’hivern. Font: SIOC (Sioc.cat)

L’època de cria de la cotxa fumada es concentra als mesos càlids de l’any. Segons el Projecte Nius la graella en la qual cria es mou entre l’abril i el juliol, i acostuma a fer entre 1 i 2 postes.

Mapa de la probabilitat de detectar la cotxa fumada durant el període reproductor (anys 2015-2018). Font: SIOC (Sioc.cat)

Mai no s’havia documentat la cria de la cotxa fumada tan aviat a Catalunya

La valuosa dada de la nidificació prematura de la cotxa fumada ha estat registrada pel biòleg i ornitòleg Enric Badosa al portal de dades Oritho.cat, un enorme banc de dades ornitològiques. Badosa ha pogut fotografiar i gravar un adult i quatre polls dins d’un niu.

Fent una cerca es pot comprovar que l’anterior cita prematura referent a la cria d’aquesta espècie correspon al 30 d’abril del 2012 a Castell-Platja d’Aro. L’observació d’aquesta setmana, per tant, ha fulminat en més de dos mesos aquesta fita històrica.

Ornitho.cat és un projecte de ciència ciutadana que permet l’intercanvi d’informació sobre observacions d’ocells, mamífers, amfibis, rèptils i altres animals de Catalunya. És una iniciativa desenvolupada per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO). El portal té gairebé 3.000 participants i rep mig milió d’observacions anuals. El projecte rep sobretot informació d’ocells (98,5 % de les observacions), però també de mamífers, amfibis, rèptils, libèl·lules, papallones diürnes i cigales. L’àmbit geogràfic és Catalunya, però també es poden introduir observacions de la resta d’Europa.

Evolució de la freqüència d’observació de la cotxa fumada. Font: Ornitho.cat

El portal disposa d’un visor de llistes que permet saber quina és la proporció de detecció (observació per part dels ornitòlegs) de cada espècie d’ocell respecte a l’any anterior i la mitjana de tots els anys d’observacions. Els gràfics permeten visualitzar, per tant, quin és el patró fenològic de cada espècie i conèixer, en aquest sentit, quan acostumen a arribar i marxar les espècies migradores de Catalunya, i també quantificar-ho.