Pilar Flores Xoriguer Collserola
Xoriguer. Foto: Pilar Flores/PN Collserola

Durant els mesos de setembre i octubre, coincidint amb l’època de pas d’ocells rapinyaires, es porta a terme anualment una campanya d’observació i seguiment d’aquestes aus migradores al Parc Natural de Collserola, al turó de la Magarola. La campanya d’observació, oberta a tothom, va començar l’any 1988. Enguany se’n celebren 35 edicions.

La tardor, època de migració dels ocells

Per aquestes dates, entre finals d’estiu i principis de tardor, els ocells migradors deixen les àrees de cria del centre i el nord d’Europa per anar a buscar la bonança hivernal del continent africà. El pas majoritari dels rapinyaires a Collserola s’acostuma a produir durant la segona quinzena de setembre. 

La ruta migradora que passa per Collserola es coneix com a via litoral de migració. Les rutes de migració estan ben definides i aprofiten els corrents tèrmics que permeten als ocells enlairar-se i recórrer grans distàncies sense gaire esforç.

Ja són 35 anys d’observacions obertes al públic

Des del 1988, es realitza a Collserola el seguiment de la migració de tardor dels ocells rapinyaires i altres aus planadores. L’observació es fa des del turó de la Magarola (Collserola) —a 430 metres sobre el nivell del mar—, un indret especialment condicionat que es troba al camí de pas dels ocells.

L’activitat, oberta al públic, ofereix la possibilitat de veure passar aus rapinyaires, així com altres aus autòctones del nostre entorn. La iniciativa de seguiment es planteja tant per l’interès científic com per l’afany de divulgació.

Durant els caps de setmana i festius dels mesos de setembre i octubre, una o dues persones especialistes en la identificació d’ocells rapinyaires en fan el recompte i atenen les visites orientant-les en l’albirament i interpretant el que es veu.

Seguiment diari dels ocells observats des de la pàgina del Parc del Collserola

La pàgina del Parc Natural de Collserola permet conèixer minut a minut les aus que s’observen dalt del turó de la Magarola i també el balanç de les espècies anotades cada dia.

Habitualment, durant la campanya, acostumen a anotar-se a l’entorn de 2.000 aus rapinyaires migradores, de les quals entre 900 i 1.000 corresponen a l’aligot vesper, un ocell que passa per Barcelona procedent de la península escandinava. Altres aus destacades són l’arpella vulgar, l’esparver vulgar i el xoriguer comú.