Et preguntes quan comença l’estiu 2024? Aquest serà el proper canvi d’estació, que deixarà enrere la primavera. El solstici d’estiu arribarà dijous 20 de juny i, per tant, caldrà esperar a aquell dia per a donar el tret de sortida a l’estiu. A quina hora concreta arribarà l’estiu 2024? Quin temps ens espera a Catalunya i a Barcelona durant aquells tres mesos, segons els models meteorològics? T’ho expliquem.
Estiu 2024: quin dia i a quina hora comença?
L’estiu del 2024 començarà el dijous, 20 de juny, a les 22.51 h, segons els càlculs fets per l’Observatori Astronòmic Nacional de l’Institut Geogràfic Nacional.
Aquesta serà l’estació més llarga de l’any. Tindrà una durada de 93 dies i 16 hores i s’allargarà fins a l’encara llunyà 22 de setembre, dia que tindrem l’equinocci de tardor.
Curiositats del solstici d’estiu
El dia 20 de juny el sol sortirà a les 6.17 h i no marxarà fins a les 21.28 h, per un total d’una mica més de 15 h i 10 min de llum solar (sis més que al solstici d’hivern). El dia més llarg de l’any i, per tant, la nit més curta de l’any que, contràriament a la creença popular, no és la de Sant Joan.
El sol aquell dia haurà pujat 72,1º per sobre de l’horitzó. És el moment de l’any en què el sol el tenim més amunt i, per tant, és el dia de l’any en què projectem menys ombra al migdia. Com a curiositat, als tròpics (a una latitud de 23,4º) el sol arriba el dia del solstici totalment perpendicular (90º) per la qual cosa si ens trobéssim allà aquell dia, al migdia, no projectaríem ombra.
És també l’estació del sol de mitjanit al pol nord i de la nit eterna al pol sud.
L’estiu 2024 serà gaire calorós?
L‘estació més calorosa de l’any podria portar-nos també més calor de la que tocaria. Ho indiquen els dos grans models estacionals. Tant la NOAA com el model europeu preveuen un estiu amb temperatures mitjanes més altes del que seria habitual.
L’anomalia, segons el model americà (NOAA), se situaria al voltant d’ 1 ºC al conjunt del territori català.
Per la seva banda, el model europeu (ECMWF) pronostica una probabilitat d’entre el 80 i el 90 % que la temperatura mitjana d’aquest estiu sigui superior a la que marca la mitjana climàtica.
A més a més, indica amb un grau de confiança superior al 70% que la temperatura mitjana registrada s’ubicarà entre el 30 % dels registres més càlids registrats mai.
Pel que fa a la pluja, no hi ha cap tendència clara però tot indica que es podria moure entorn a la normalitat o situar-se lleugerament per sota. Convé recordar que a Barcelona i a bona part de Catalunya (amb l’excepció dels Pirineus) que l’estiu és estadísticament l’estació més seca de tot l’any.
L’estiu, l’estació de l’astronomia
Enguany l’estiu ens permetrà, com sempre, gaudir d’astronomia de primera a ull nu, sempre amb més facilitat allà on la llum de l’activitat humana sigui més baixa.
L’esdeveniment per excel·lència de l’estiu seran, sens dubte, les tradicionals llàgrimes de Sant Llorenç. Els Perseids tindran el moment màxim, com és habitual, a mitjans d’agost, si bé se’n podran començar a observar a finals de juliol.
També tindrem les clàssiques delta aquàrides, amb un màxim esperat a finals de juliol. Mart, Júpiter i Saturn seran visibles abans de la sortida del sol.