pluja estels orionids

Tot i que ja fa dies que se’n poden veure, la pluja d’estels dels Oriònids tindrà el seu punt culminant entre les nits de diumenge i dimarts. Aquesta pluja d’estels arriba difuminada per l’impacte mediàtic que ha tingut darrerament l’anomenat com a “cometa del segle” i enmig de dues pluges d’estels més: els Dracònids, de principis d’octubre i els Leònids, aquests últims a mitjans de novembre.

Estels fugissers associades al cometa Halley

Està previst que es puguin comptabilitzar fins a 20 meteors per hora, una dada sensiblement menor que altres anys, però gens menyspreable. Aquests estels fugissers venen provocats per les minutes partícules del cometa 1P/Halley, o més conegut com a cometa Halley. Aquest famós objecte espacial passa per la Terra cada 75 o 76 anys i, a mesura que el cometa gelat fa la volta al Sol, deixa un rastre de partícules per on la Terra acaba passant cada any.

Un cop aquests petits fragments entren en contacte amb l’atmosfera, la fricció amb la resistència de l’aire comporta un escalfament creant així un rastre lluminós: les estrelles fugisseres.

Núvols, llum artificial… i la Lluna

Barcelona, com és habitual en les cites astronòmiques, no és pas el lloc més idoni per gaudir d’aquest tipus d’espectacle.

La llum artificial associada a la trama urbana de Barcelona i la seva àrea metropolitana constitueix un escut lumínic massa gran per poder veure pluja d’estels i, per tant s’hauria de buscar un lloc obert amb bones vistes a l’horitzó est (cap a mar) i buscar el cinturó d’Orió.

Malauradament, enguany hi haurem de sumar dos inconvenients més: núvols i Lluna.

Els núvols poden ser abundants, especialment les nits de dilluns i dimarts, cosa que evidentment pot dificultar-ne la visibilitat. La Lluna, que ve de ser plena aquest dijous encara estarà molt il·luminada les properes dues nits i no arribarà al quart minvant fins al proper dia 24. Això afegirà encara un plus més de llum al cel.

Encara es pot intentar veure el cometa del segle

Per si teniu un bon horitzó, sense llum, i us aventureu a “pescar” alguna estrella fugissera associada als Oriònids, recordeu que encara aquests dies es pot veure, molt difuminat ja, aquest cometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS, cada cop més alt en l’horitzó i poc després de fer-se fosc, en aquest cas, mirant a l’horitzó oest.