Pere Lluis Donoso. Port de Barcelona

Aquest divendres ens trobarem en una situació anticiclònica però amb una baixa tèrmica que es formarà a l’interior peninsular. Es tracta d’una petita zona d’inestabilitat en altura que afavoreix el creixement de nuvolades i la formació de tempestes de tarda.

Matí: sol, caloreta i cel empedrat

Matí plàcid i tranquil, amb domini del sol en general però amb presència de núvols alts i mitjans, que seran el preludi d’aquesta inestabilitat en altura que es manifestarà durant la tarda. La temperatura mínima serà més alta i notarem una nit més suau, amb valors de 22 ºC al centre de la ciutat. Abans del migdia veurem les primeres nuvolades al prelitoral, especialment al Montseny, els cingles de Bertí o la Mola.

Tarda: augment dels núvols i ruixats efímers del prelitoral cap a la costa

Durant la tarda es formaran ruixats i xàfecs a la Catalunya Central i el prelitoral, i el flux en altura del nord-oest s’encarregarà de fer-los arribar de forma desgastada cap a la façana litoral. Es mouran des del prelitoral cap a la línia costanera, on podran arribar molt desfets i deixar gotellades o pluja momentània que remullarà el terra i poc més. La temperatura màxima encara pujarà més i podrà assolir els 33/34 ºC al corredor prelitoral.

Catalunya: tempestes i tamborinades de tarda fortes a l’interior, especialment al Prepirineu occidental i a ponent

Temps canviant i variable a Catalunya aquest divendres. Matí tranquil però tarda més remoguda, amb ruixats i tempestes que començaran als Pirineus, els Prepirineus i la Catalunya Central. Podrien formar-se també a la Costa Brava i altres punts del nord-est.

La traca forta arribarà al voltant del vespre entre el Prepirineu occidental i les terres de ponent, amb alguna calamarsada o fenomen de temps advers.

La calor forta, precisament, serà el combustible necessari en el metabolisme d’aquesta pluja convectiva. La temperatura màxima serà d’entre 30 i 36 ºC a l’interior.

La calor i la xafogor repuntaran entre el cap de setmana i dilluns

Sembla que l’estiu fort vol imposar-se els pròxims dies. El cap de setmana es preveu totalment estable i amb un increment de la calor i la xafogor, tant de dia com de nit. Podríem tenir les primeres nits d’insomni o de dormir malament al centre de la ciutat, amb una mínima de 24/25 ºC. La temperatura diürna podrà assolir els 34/35 ºC de forma puntual entre diumenge i dilluns a Barcelona ciutat i els 37/38 ºC als punts més calents del prelitoral.