Veure ploure a Barcelona al juliol no és tan senzill malgrat que enguany, venint d’on venim, pugui semblar relativament normal. El juliol és estadísticament el mes més sec de tot l’any a Barcelona. Estadísticament (1990-2020) només hi cauen 29,8 l/m².
La major part de les precipitacions del juliol ho fan en un context de tempestes de distribució irregular. Trobar situacions de pluja continuada i d’àmbit més o menys general al territori català és ben poc habitual al cor de l’estiu.
Els dies de menor probabilitat de precipitació de tot l’any
Si considerem dia de pluja com aquella jornada en la qual s’han registrat 0,2 l/m² a Barcelona (Observatori Fabra) podem comprovar que justament entre la darreria del mes de juny i principis de juliol és quan hi ha menys probabilitat de pluja a Barcelona. El dia de menor probabilitat, és a dir, el qual és més difícil de tot l’any que plogui a Barcelona, és el 2 de juliol, amb un 8,18 % de probabilitat. L’1 de juliol és del 18,18 %.
Aquest dilluns, 1 de juliol, al migdia ja se superaven els 10 litres per metre quadrat a l’Observatori Fabra. La probabilitat que caiguin més de 10 litres un 1 de juliol, segons l’estadística, només és del 2,73%.
Per què acostuma a ploure tan poc al juliol i a l’estiu a Barcelona?
El clima típicament mediterrani es caracteritza per un període sec i càlid durant els mesos d’estiu. La manca de precipitacions es deu sobretot al predomini de les altes pressions (anticiclons), les quals bloquegen l’arribada de borrasques profundes i de fronts associats.
El perquè del predomini de dies anticiclònics rau en el fet que a l’estiu el cinturó d’anticiclons subtropicals (situats a l’hivern l’altura del Sàhara) puja de latitud, tot perseguint el sol, i assoleix de forma força persistent el sud i el centre d’Europa, la latitud de 45-50 graus nord, tot estabilitzant l’atmosfera de forma general.
Només quan les altes pressions es retiren temporalment, les borrasques o els embossaments d’aire fred en altura procedents del nord d’Europa poden acostar-se a Catalunya i afavorir la presència de precipitacions. Veure ploure al juliol fora dels Pirineus (on sí que és habitual a les tardes en forma de tempesta) no és freqüent.
Temperatura impròpia per a l’època de l’any
Tal com és poc habitual que plogui, i ho faci amb certa abundància, un 1 de juliol, també ho és que faci fresca a Barcelona.
La temperatura màxima del dia s’ha assolit, curiosament, abans de la matinada, abans no arribessin les precipitacions. Aquest dilluns, a les 12 h, el termòmetre no ha assolit la marca dels 20 graus a molts punts de Barcelona i s’ha mogut a l’entorn dels 17 ºC a l’Observatori Fabra..
La temperatura màxima provisional d’aquest 1 de juliol del 2024 a l’Observatori Fabra (dades fins a les 13 h) ha estat de només 19,9 ºC. En el supòsit que es mantingués aquest registre, que no pugés abans d’acabar la jornada, suposaria la segona màxima més baixa un 1 de juliol des del 1914 en aquest punt de la ciutat. Quedaria per darrere dels 18,4 ºC, del 1919, i davant els 20,2 ºC del 1948.
La màxima més alta mai mesurada a l’Observatori Fabra un 1 de juliol correspon als 34,8 ºC de l’any 2009.
La temperatura tendirà a normalitzar-se al llarg de la setmana
Els ruixats marxaran a darrera hora de la tarda i donaran pas a una setmana força més estable a Barcelona. La temperatura s’anirà recuperant gradualment, tot i que tot sembla indicar que fins al cap de setmana no marcarà registres propis per a l’època de l’any.
Els xàfecs podrien reaparèixer a la ciutat el cap de setmana, tot i que encara hi ha molta incertesa sobre aquest pronòstic.