aigua del mar i platja

(ACN/Redacció) Greenpeace alerta que les platges de Barcelona són de les més perjudicades pel turisme, conjuntament amb altres ciutats com Palma o València. Un informe de l’entitat evidencia els riscos per excés d’urbanització i infraestructures, contaminació, construcció de barreres artificials o el soterrament i desviament de cursos fluvials. Tot plegat ha provocat desequilibris que es tradueixen en el retorcés i la pèrdua de platges i, de retruc, la seva funció de barrera protectora.

Reducció de platges a Barcelona

Aquest treball de Greenpeace constata que platges i passejos marítims desapareixen amb cada temporal i apunta que la pujada del nivell del mar estimada per al 2030 afectarà extenses zones de la costa. En aquest sentit, assegura que per a finals de segle el mar s’haurà menjat més de 70 metres a Barcelona.

temporal mar platges

Són les conclusions de l’informe Crisis a tota costa 2024: anàlisi de la situació del litoral davant dels riscos d’emergència climàtica, que radiografia més de 8.000 quilòmetres de costa espanyola. A més dels riscos esmentats, hi afegeix el canvi climàtic i realitats com la pujada del nivell del mar, l’augment en la freqüència i intensitat dels esdeveniments meteorològics extrems, l’increment constant de la temperatura del mar i la pèrdua d’oxigen dissolt en l’aigua.

Reduir l’emissió de gasos contaminants

Davant d’aquesta situació, Greenpeace ha afirmat que és urgent actuar per fer front a aquests riscos i ha assegurat que només amb una reducció moderada de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle es podria evitar el 40 % del retrocés de les platges a tot el món.

La platja de la Barceloneta, considerada la quinzena millor del món, segons una “start-up” anglesa
Aquesta platja de la ciutat ha estat inclosa en una llista en què hi ha un centenar més de paratges naturals d’arreu del món