El Port de Barcelona ha instal·lat plaques fotovoltaiques a la coberta de les casetes del moll de Pescadors. Es tracta d’unes plaques força innovadores perquè estan fabricades amb materials orgànics, són ultralleugeres i flexibles. Es calcula que generaran el 5 % del consum total del moll de Pescadors i un 11 % del consum de la fàbrica de gel. Aquesta actuació és el primer pas per crear la primera comunitat energètica del port i s’emmarca dins el pla de transformació de llotja de pescadors al Port Vell.
Una comunitat energètica al Port de Barcelona
L’estructura que s’ha col·locat té una potència de 29,5 kW. Aquesta és la primera instal·lació de plaques als edificis del port, però objectiu és crear-hi tota una comunitat energètica. Per això, es connectarà l’electricitat renovable generada per aquesta primera illa de plaques, ubicada a les cobertes de les casetes, amb dues més que es col·locaran a la llotja de la Confraria de Pescadors i el tinglado de xarxes.
De moment, el pas següent serà instal·lar una pèrgola amb mòduls fotovoltaics al pati de xarxes. També s’estan instal·lant bateries de 45 kWh per guardar els excedents de producció d’energia.
Prova pilot europea
Aquestes plaques fotovoltaiques han estat fabricades per l’empresa alemanya Heliatek. Una de les particularitats és que s’adapten a l’ondulació de les cobertes sense suports addicionals. Això en facilita no només la instal·lació, sinó que també redueix els costos i millora la integració a l’entorn.
El Port de Barcelona forma part d’un projecte europeu per desenvolupar comunitats energètiques locals. El moll de Pescadors és una de les quatre ubicacions pilot del programa, juntament amb la planta d’acer de Jesenice, a Eslovènia; el parc industrial del Temse, a Bèlgica, i una instal·lació al municipi de Tartu, a Estònia.