El riu Besòs ha estat una de les víctimes principals de l’incendi en una nau de reciclatge a Montornès del Vallès. Durant el foc, restes de dissolvent han anat a parar a l’aigua i això ha provocat la mort de nombrosos peixos. Aquesta és una de les grans conseqüències naturals d’aquest incident. Per ara es desconeix la quantitat de dissolvent emès al riu, que ha perjudicat la qualitat de l’aigua i ha afectat tant la fauna com la flora de la zona. Per aquest motiu, l’Agència Catalana de l’Aigua demana no captar aigua directament del riu des de Montornès fins a la desembocadura.

Alguns usuaris han compartit a les xarxes socials imatges de com s’han trobat el riu Besòs: amb l’aigua bruta i peixos morts. L’alcaldessa de Montcada, Laura Campos, ho qualifica de “desastre ecològic”. L’incident s’ha produït en un moment de millora de la qualitat de les aigües i dels ecosistemes fluvials al Besòs.

Fonts de l’ACA han explicat a betevé que el dissolvent ha arribat al riu Besòs després de les tasques d’extinció dels bombers. Part de l’aigua utilitzada per apagar les flames ha anat a parar a la xarxa de clavegueram i, per tant, ha passat per l’estació depuradora d’aigües residuals ubicada al polígon on s’ha produït l’incendi. Però una altra part, barrejada amb restes de dissolvent molt inflamable i altres residus, ha acabat al riu, que n’ha arrossegat els components químics.

Aquest dimecres, l’Agència Catalana de l’Aigua ha agafat mostres d’aigua per verificar-ne amb concreció la qualitat. Les anàlisis es tornaran a fer aquest dijous. També s’estudiarà quin és l’impacte real que ha tingut el sinistre sobre la fauna i la flora properes al riu.

Alguns dels peixos morts: carpes, anguiles i llopets de riu

Després de l’incendi, el veterinari David Perpinyá s’ha desplaçat fins al Besòs per analitzar la magnitud de l’incident. En declaracions a betevé, explica que la gran majoria dels peixos localitzats entre Montornès i Sant Fost de Campsentelles eren morts. Un índex de mortalitat que es redueix progressivament fins arribar a la costa, on Perpinyá ha dit que no s’ha localitzat cap exemplar mort.

Entre els peixos morts, s’han trobat:

  • Carpes. Es tracta d’un peix reintroduït al Besòs. David Perpinyá afirma que ell i el seu equip han arribat a treure de l’aigua un exemplar de quatre quilos.
  • Anguiles. És un animal en perill crític d’extinció. “Podríem trigar 15 anys a tornar a veure anguiles adultes al Besòs”, ha apuntat el veterinari.
  • Llopets de riu.
  • Bagres.
  • Barbs de muntanya.

Focus de foc revifen dins del riu Besòs

Hores després de l’inici de l’incendi s’han vist petits focs dins del riu Besòs, produïts per les restes del dissolvent arrossegats, que es trobaven a la part superficial de l’aigua i que han provocat el revifament de les flames.

Nou hores després de l’inici del foc a la nau industrial, Protecció Civil ha desactivat el Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT), que es posa en marxa sempre que es produeix un accident en què es veuen involucrades substàncies perilloses. Tot i l’avís d’evitar captacions directes de l’aigua, Protecció Civil afirma que no hi ha cap perill per a l’aigua de l’aixeta.

Santa Coloma de Gramenet exigeix responsabilitats

Santa Coloma de Gramenet, municipi situat a tocar del riu Besòs, demanarà que s’investiguin les causes per saber l’abast real d’aquest incident i exigirà responsabilitats. L’alcaldessa del municipi, Núria Parlon, lamenta que “les conseqüències poden ser devastadores” d’un fet que qualifica de “catàstrofe ecològica”.

https://twitter.com/nuriaparlon/status/1204808491543736320

Comparteix a: