patí científic a Barcelona
foto: Patí Científic - Aulamar

El projecte Patí científic – Aulamar és una iniciativa nascuda fa pocs anys. Permet setmanalment saber, entre d’altres, les dades de temperatura i salinitat de diversos punts del litoral de Barcelona, amb un mitjà totalment sostenible i sense motor com és un patí de vela.

Foto: Patí científic – Aulamar

Un projecte nascut fa pocs anys

Va ser l’any 2019 quan l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), juntament amb el Club Patí de Vela de Barcelona, va sorgir la idea de col·laborar per oferir un projecte de ciència ciutadana que també va tenir el suport de la Facultat de Nàutica.

El projecte, aprovat el 2019 per l’Ajuntament de Barcelona no va poder veure la llum fins passada la pandèmia, però s’ha mantingut fins avui i continuarà també en el futur.

Oriol Carrasco, enginyer naval i oceànic per la UPC i patinaire, ens explica que l’objectiu del projecte inicial era fer ciència ciutadana, fent servir públic no especialitzat i adaptar un patí de vela en una plataforma de mostreig del mar.

Què és un patí de vela?

El patí de vela és una petita embarcació nascuda al litoral barceloní a principis del segle XX. Carrasco explica que en un primer moment amb prou feines era una petita i rudimentària embarcació de fusta sense vela i amb rems, que servia als barcelonins per anar a buscar aigües netes per nedar fugint de la brutícia de la platja, però que es va anar modernitzant fins arribar al model actual, amb vela.

patí científic interior
Foto: Patí científic – Aulamar

El patí científic és una embarcació sostenible, que no té motor i en la qual s’ha tingut en compte els materials i, fins i tot de les sondes, i instrumental que porta per tal de fer-ho el més econòmic i sostenible possible i que ens permet saber dades oceanogràfiques un cop per setmana.

Quines variables recull?

El patí científic ha anat evolucionant (i continua evolucionant) en la mesura de dades. A la temperatura i la salinitat d’un primer moment es van afegir després variables com el pH i la temperatura en profunditat, tal com afirma Carrasco.

En aquest sentit, i seguint l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania, totes aquestes variables es poden consultar al seu portal. El patí recull dades de temperatura superficial de tot el seu recorregut i la temperatura en profunditat en sis punts en concret.

Foto: Patí científic – Aulamar

Sense ser estrictament una variable oceanogràfica, el patí científic també disposa d’una xarxa de recollida de microplàstics amb l’objectiu d’analitzar-los i una altra xarxa de brossa, cosa que encara posa més valor a una tasca sostenible i de gran valor científic i ciutadà.

El patí científic realitza una sortida setmanal, però tal com ens diu Carrasco, sempre que el temps acompanyi. Ara com ara fa dues setmanes que el temporal de mar impedeix que el Patí científic pugui sortir a mar.

Aulamar s’afegeix al projecte

El projecte inicial del patí científic acabava teòricament aquest mes de març, però tindrà continuïtat.

Seguint el tarannà d’oferir ciència a la ciutadania i gràcies a la fundació BIT Habitat, que dona suport a projectes de desenvolupament tecnològic, ha sorgit Aulamar: la forma d’acostar la ciència i el patí científic a escoles i instituts amb tallers formatius, afavorint el coneixement del litoral barceloní entre els més joves a través de l’ús d’embarcacions d’esbarjo sostenibles

patí científic escolars
Foto: Patí científic – Aulamar

Carrasco ens explica que són precisament els alumnes de secundària els que, a partir d’ara i seguint el model evolutiu del patí científic, se n’encarregaran de la fabricació de l’instrumental.

El patí científic fa relativament pocs mesos que navega, però amb una mica de sort i ajuda sembla que té moltes milles per davant abans no arribi a bon port.