Destrosses derivades dels aiguats als camins de Collserola

El Consorci del Parc Natural de Collserola, un ens format per l‘AMB i la Diputació de Barcelona, està realitzant tasques de recuperació perquè Collserola recuperi l’aspecte habitual després dels forts aiguats del divendres 18 de desembre, que van deixar 300 mm a Cerdanyola del Vallès.

Des d’aquest dilluns, s’estan efectuant tasques d’urgència al Parc per obrir-hi camins, traient arbres caiguts i branques que barren el pas, i retirant tant les restes d’esllavissades com les acumulacions de terra procedent dels torrents. Un cop els camins estiguin secs, s’hi podran fer actuacions per millorar-ne el ferm.  

Altres intervencions requeriran molt més temps per arribar a deixar determinats trams en les condicions òptimes per a la circulació. Per la seva envergadura, en alguns casos caldrà redactar projectes d’arranjament o, si s’escau, de modificació dels traçats dels camins, per evitar que es puguin repetir situacions similars a les viscudes.

Afectacions derivades dels aiguats a Collserola: esllavissades, acumulació de vegetació i destrossa de camins

Principals camins afectats

L’acumulació d’aigua va provocar una crescuda important de la riera de Sant Cugat i dels torrents tributaris, que va tenir com a conseqüència que molts camins propers a aquesta xarxa, paral·lels o que la travessen, quedessin afectats amb diversa consideració

Concretament, els camins amb més incidències són els que van de Can Cerdà a Can Güell (A13), de Torre Gresa a l’àrea de lleure del Torrent de Can Coll (A11) i d’aquesta àrea a Can Codina (A09), el B9 des de la carretera d’Horta a Cerdanyola a l’enllaç amb el B11, els del barri de Canaletes (Cerdanyola) a Can Catà (A05) i a Serra na Joana (A18), el de Flor de Maig a Can Calders (B07-B13), el de Can Borrell a Sant Medir (B05), el de Sant Cugat (plaça de la Rotary) a Can Borrell (B06) i el del Turó de Montcada (H02). 

Tercer episodi de pluja excepcional del 2020 

Aquest temporal extrem ja és el tercer que enguany passa per Collserola i que hi causa afectacions importants. A finals de gener, el temporal Gloria  va afectar intensament els boscos de la serra. Una mica més endavant, a finals d’abril, un altre episodi va provocar destrosses als camins del Parc i esllavissades considerables. Precisament, aquest episodi va provocar que fos l‘abril més plujós de la història a l’Observatori Fabra. I finalment, aquest del mes de desembre se suma als anteriors i genera nombroses incidències als camins.

Tot fa preveure que els fenòmens meteorològics extrems seran cada vegada menys excepcionals i esdevindran una mica més freqüents, per això, any rere any es van pulveritzant rècords de calor, pluja o vent.

Important destrossa de l’arbrat a Collserola després del temporal Glòria

Trams tancats o inoperatius

Des del Consorci de Collserola expliquen que, malgrat aquestes actuacions per recuperar la normalitat, alguns trams restaran tancats o inoperatius durant un quant temps.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a