Som a finals de setembre, època de migració d’alguns ocells, entre aquests les orenetes. Enguany l’entrada de la tardor ha coincidit amb un retorn a l’ambient d’estiu, un fet que podria fer-nos pensar, “a priori”, que podria endarrerir o condicionar d’alguna manera la migració de les orenetes cap a l’Àfrica.
Res més lluny de la realitat, ja que les dades indiquen que actualment n’hi ha menys de les que tocaria per aquestes dates i que han iniciat la partida cap a l’Àfrica abans del que és habitual.
Estan marxant a bon ritme les orenetes?
La migració de les aus és un procés complex que també es veu condicionada pels efectes del canvi climàtic. Segons s’apunta al Projecte Orenetes, alguns estudis estan veient que s’ha avançat la data d’arribada a casa nostra de l’oreneta cuablanca, tot i que també s’està veient que la data de retorn a Àfrica igualment es produeix abans.
Per tal de conèixer com evoluciona la població d’orenetes (oreneta vulgar i oreneta cuablanca) podem recórrer a les llistes del portal Ornitho.cat, que recull i intercanvia informació sobre les observacions d’ocells, mamífers, amfibis, rèptils, peixos d’aigües continentals, libèl·lules, papallones diürnes, cigales, ortòpters, crancs de riu, bivalves d’aigua dolça i orquídies de Catalunya.
El portal disposa d’un visor de llistes que permet saber quina és la proporció de detecció (observació per part dels ornitòlegs) de cada espècie d’ocell respecte a l’any anterior i la mitjana de tots els anys d’observacions.
Els gràfics permeten visualitzar, per tant, quin és el patró fenològic de cada espècie i conèixer, en aquest sentit, quan acostumen a arribar i marxar les espècies migradores de Catalunya.
L’oreneta cuablanca
L’oreneta cuablanca, una espècie relativament habitual a Barcelona, encara es fa visible a diversos punts del territori aquesta setmana (24-30 setembre). Malgrat això, les observacions fa força setmanes que han anat minvant gradualment. Va començar a marxar de mica en mica a partir finals de juliol.
El nombre d’observacions es troba per sota les de l’any passat per aquestes dates, i també per sota la mitjana històrica, és a dir, s’observen menys orenetes cuablanques actualment del que seria habitual per les mateixes dates. També es conclou que van iniciar la marxa enguany abans de l’habitual.
L’oreneta vulgar
L’oreneta vulgar encara es fa visible aquesta setmana al conjunt del territori, per bé que també fa algunes setmanes que va de baixa. La gràfica permet veure que les observacions d’aquesta setmana es troben també per sota la mitjana. És a dir, hi ha menys orenetes vulgars de les que tocaria per les dates i també van començar a marxar abans.
El falciot negre va marxar al juliol
El falciot negre acostuma a migrar cap a l’Àfrica al cor de l’estiu. Enguany va marxar massivament a partir de la primera desena del mes de juliol. Curiosament també va iniciar la marxa també una mica abans de la mitjana. Actualment la seva presència és pràcticament residual.
Per contra, el falciot pàl·lid encara hi és, tot i que la seva densitat és baixa. El ballester, en canvi, encara és força present a Catalunya. La seva marxa acostuma a fer-se més tard que en el cas de les orenetes, habitualment entre l’octubre i principis de novembre.
Qui és qui?
L’oreneta cuablanca és la més habitual a ciutats grans, també a Barcelona. Es caracteritza per tenir la panxa i la gola blanques i un carpó blanc. La cua és més curta i menys enforquillada que la de l’oreneta vulgar, la qual té la gola rogenca i no blanca, i acostuma a preferir els entorns rurals. L’oreneta no es pot confondre amb els falciots negres ni amb el ballester. El falciot és molt fosc mentre que el ballester presenta el dors i les ales marronoses, amb la panxa i la gola blanca. Tant el falciot com el ballester es caracteritzen per tenir ales llargues i corbades en forma de falç.